Osztályozás.

Full text search

299Osztályozás.
Az ártérfejlesztés és osztályozás ügye azonban különböző formahibák miatt megakadt, a reklamácziók ujabb elbírálás, helyszíni szemlék eszközlése végett az ötös bizottságnak visszaadattak, a hol is az eljárás újból kezdetvén, II-od fokú hatóságként Jász-Nagykún-Szolnok megye alispánja delegáltatott, kinek 1898-ban hozott határozatát végleg csak az 1899. folyamán birálta felül a m. kir. földmivelésügyi miniszter akként, hogy a mély 1830-iki ártérre nézve az egész eljárást helybenhagyta, az 1876-os magasparti, a társulat hortobágyi öblözetében fekvő ártérre nézve az eljárást megsemmisítette, minek folytán a társulat kimondta, hogy ezen öblözetében a magasparti ártért kötelékébe ezúttal bevonni nem kivánja, s elrendelte az osztályozás haladéktalan foganatosítását.
Hosszas vita és a miniszterium rendelkezése után 1897-ben határozta el a társulat előbb, hogy a gátvonal mentén, később, hogy Debreczenbe, a társulati székhelyre is telefon-hálózatot létesít; az előbbi 1898 év elején el is készült s üzembe vétetett, az utóbbi most van munka alatt.
A társulat műszaki hivatala e közben elkészítette az általános belvízrendezés és a Hortobágy öntözési tervezetét s azok felülbírálás végett 1897-ben a m. kir. földmívelésügyi miniszterhez felterjesztettek, s onnan a belviz-tervezetre vonatkozó rész 1899. folyamán kedvező bírálattal le is érkezett, azonban a közgyűlés érdemileg máig sem határozott a kivitel felől, pénzügyi és gazdasági szemponból saját küldöttsége által megbírálását rendelvén el; a Hortobágy öntözési tervek még fent vannak, s várják a részletes bírálatot.
Az 1898. év folyamán a gyengének mutatkozó zsilipek, meglehetős nagyszabású betonfogak betételével, és a körgátba alkalmazott fa-zsilippel erősítettek meg. Munkába vétetett Egyeken állami hozzájárulással egy nagyobb szabású partvédelmi munka, s elhatároztatott Kesznyétemnél is a szakadó Tiszapart megerősítése czéljából egy, a mederbe épített, párhuzamművekből álló partvédezet létesitése.
A jövőben megoldandó nagyfontosságú kérdések, első sorban a műszaki osztályozás, tehát a teherviselés arányainak megállapítása, másod sorban a belvízrendezés, melynek előbb-utóbb a társulat keretében leendő foganatosítása csak idő kérdése. A társulat érdekeltségének egy része, rosszul felfogott érdekből s főkép a munkálatokból származó terhek elvállalása iránti félelemből, tartózkodó még mindig ezen kérdéssel szemben.
Nem lehet itt feladatunk, hogy a társulat kiterjedésére és vagyoni állapotára nézve részletekbe bocsátkozzunk. Ez maga egy egész kis monografiát tenne ki. Elég e helyütt csak az elért eredményre utalnunk.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me