A társulat védművei.

Full text search

A társulat védművei.
A társulat védművei a következők: A Tiszatöltés Zsurktól Vencsellőig 73.200 folyó méterben az eddig észlelt legnagyobb 1888. évi árvízszin fölé 1 méterrel felemelt töltéskoronával. Korona szélesség 4.00 méter, oldalrészük víz felől 1:3, mentett odlalon 1:2. Azonkívül a mentett oldalon a töltés koronája alatt 2.00 méterre egy 4.00 méter korona szélességű padkával van ellátva a töltés. E méretekkel kiépült töltés az árvízek ellen már teljes biztonságot nyújt, az árvédelemhez szükséges védőanyagok pedig az árvíz előtt mindig készletben vannak.
A partszaggatások meggátlására a Tisza mentén 6 helyen épültek partbiztosítások, u. m.: a zsurki, f.-litkei, kanyári felső, kanyári alsó, dombrádi és berczeli parterősítések.
A belvízeknek a Tiszába való beeresztésére szolgál a tiszai védőtöltésbe a berczel–paszabi határszélen épült két nyilású kőtiltó, vaskapukkal. Az egész zsilipnek biztonsága végett azonkívül a mentett oldalon egy czölöpökből készült ellennyomógát is épült, a mely a mentett oldalon 4 méter vízet tartván a tiltó előtt, a tiltóra gyakorolható víznyomást 2.30 méterrel csökkenti. A belvizeknek a Tisza magas vízállása mellett való levezetésére szolgál a berczeli 660 lóerejű szivattyútelep két czentrifugál szivattyúval, melyeknek nyomócsöve 1.40 m. átmérővel bír. Munkaképessége 4.5 m. emelési magasság mellett másodperczenként 6000 liter. A nagy árterület 310belvizeit a középen elvonuló 53.000 f. m. hosszú belfőcsatorna vezeti le e tiltóhoz s e belfőcsatornába ömlik 22 mellékcsatorna, a melyeknek hossza 162,200 folyóméter. A középártér belvizeinek megosztására szolgál a 19,200 folyóméter hosszú parallel főcsatorna a köperi, gálkúti és fertőtói mellékágakkal, a melyeknek összes hossza 16,000 f.-méter. Mindkét csatorna két oldali töltésekkel van ellátva, a melyek 4.00 méteres belvízmagasságig védelmet nyujtanak.
A berczel–gávai öblözet belvizeinek levezetésére szolgál egy 12,000 f.-méter hosszú csatorna, továbbá Gáva alatt egy 2 czentrifugál szivattyúval ellátott 50 lóerejű szivattyútelep, a mely ezen öblözet belvízeit a Lónyay-csatornába vezeti.
A nyíri homokdombokról lefutó külvízek eltávolítására szolgál a 44.800 f.-méter hosszú s Vencsellőnél a Tiszába szabadon beömlő Lónyay-csatorna, a mely két oldalt töltésekkel van ellátva. Fenék-szélessége 3–8 méter. E gyűjtőcsatornába torkolnak bele a nyírvízszabályozó társulat csatornái. A Lónyay-csatorna baloldalán összegyülemlő belvízek eltávolítására a baloldali töltésbe beépített 17 vascső-zsilip szolgál.
A karász–gyulaházi öblözet belvizeinek levezetésére szolgál a karász–gyulaházi főcsatorna 4 mellékággal, a mely a belvizeket a Lónyay-csatornába vezeti; ezen csatornahálózat összes hossza 27,000 folyóméter.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me