Természeti viszonyok.

Full text search

Természeti viszonyok.
Kecskemét a Duna–Tiszaköz vízválasztó élvonalán, Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegyének csaknem a középpontján fekszik; Magyarországnak népességre 7-ik terület tekintetében 3-ik városa. Területe 151,697 k. hold, mely két teljesen különálló részből áll. Mindkét részt a vármegye alsódabasi, abonyi, kiskunfélegyházai és kunszentmiklósi járásai, illetőleg Nagykőrös és Kiskunfélegyháza városok határolják. Csupán délkeletről, mintegy 5 km. hosszúságban szomszédos Jász-Nagykun-Szolnok vármegyével, melytől a Tisza folyó választja el. A legutóbbi meghatározás szerint az éjszaki szélesség 46°54'39.8" és a Greenwichtől számított keleti hosszúság 19°41'54.6" vonala a kath. nagytemplom tornyánál keresztezi egymást. Ugyanitt a tengerszin fölötti magasság 121.75 m.
A határ alföldi síkság, jelentékeny magasságú homokbuczkákkal váltakozva a szarkási, nagybugaczi és szikrai részeken. A talaj túlnyomó részben homok, melyben sok foszfor, vas, kálium, kálcium, gránit, trachit és bazalt-törmelék található. Azonban a homok egyáltalában nem sivár és terméketlen, a mint ezt a legújabb időkig tévesen hitték, sőt a város virágzó földmívelése, szőlő- és gyümölcstermesztése éppen az ellenkezőről tesz tanúságot. A város határában a növényzetet 728 virágos és 345-féle virágtalan növény, az állatvilágot pedig 162 gerinczes és 744-féle apróbb szervezetű állat képviseli. Ezeken kívül van 83-féle, az állat- és növényvilág határvonalán álló ú. n. véglény. – Az éghajlat jellemzően alföldi, nagy melegekkel és erős lehülésekkel. Az évi középhőmérséklet 11,3° C; télen 1,5°, nyáron 23,2° az átlagos hőmérsék. A szelek iránya nyáron éjszaknyugat, tavaszszal, őszszel és télen délnyugat, szóval egész éven át délnyugat-nyugat. Az évi csapadék (eső, hó) 580 mm.
A város határrészei a következők: Ágasegyháza, Ágasegyházi tanyák, Alsócsalános, Alsómonostor, Alsószéktó, Alsószentkirály, Alsóúrrét, Árpádszállás, Belsőballószög, Belsőnyir, Beretvástelep, Borbás, Budaihegy, Csáktornyai hegy, Felsőalpár, Felsőcsalános, Földmívesiskola, Felsőmonostor, Felsőszéktó, Felsőszentkirály, Felsőúrrét, Halesz, Helvéczia, Hetényegyháza, Kadafalva, Katonatelep, Keresztút, Kisalpár, Kisbugacz, Kisfái, Klábertelep, Kórhánköz, Köncsög, Kőrösihegy, Külsőballószög, Külsőnyir, Máriahegy, Máriakápolna, Matkó, Méntelek, Miklóstelep, Műkert, Nagybugacz, Öreghegy, Szarkás, Szikra, Szolnokihegy, Talfája, Téglatelep, Törökfái, Tőserdő, Urihegy, Vacsihegy, Városföld, Városmajor és Vágójárás.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me