1848. előtt.

Full text search

1848. előtt.
Szakolcza város, mint azt már tudjuk, „szabad királyi” czímét és rangját Nagy Lajos királytól kapta 1372-ben, tehát az országnak legrégibb szab. kir. városai közé számítható. Ugyancsak Nagy Lajos királyunk rendelte el a városnak kőfallal való megerősítését; polgárainak ő adományozta a harminczad és vámmentességet az egész ország területére; a csütörtöki hetivásárokra járó kereskedőket a vámok fizetésétől szintén fölmentette és a városnak ő adott általában szabadalmakat, amelyeket 1382-ben ujólag megerősített. Zsigmond király, Nagy Lajos intézkedéseire való hívatkozással, évenkint Szent-Mihály napján, országos vásárok tartására adott engedélyt 1390-ben s a városnak addig nyert kiváltságait 1422-ben, majd ismét 1425-ben, 1434-ben, királyi leveleivel ujólag megerősítette.*
Gróf Teleki J. „Hunyadiak kora Magyarországon” és „Geogr.-historisches und Produkten-Lexicon von Ungarn.” Pozsony 1786. (Weber és Korabinszky János Mátyás kiadása.)
A városi levéltár 1641-ben tűzvész áldozata lett. Az akkori főjegyző csak igen csekély részét volt képes megmenteni, ő maga azonban, munkája közben, a füsttől megfulladt.
A városi közigazgatást száz választott képviselő, (centum vires), kiknek elnöke az úgynevezett „tribunus plebis” volt és 12 tanácsnokból álló bizottság (tanács) intézte, melynek minden egyes tagja vetó-joggal volt felruházva. A tanácsnokok sorából választották minden évben (Szent-György napján) a főbírót, illetőleg polgármestert és kapitányt; a többi hivatalviselő és tanácsnok élethossziglan választatott.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me