Ludányi apátság.

Full text search

Ludányi apátság.
Nagy-Tapolcsány mellett, a mai Alsó-Ludányon, mely egykor Apátúr-Ludánynak is neveztetett, Szent-Kozma és Demjénről elnevezett benczés apátság és a Szent-Háromságról elnevezett plébánia-templom létezett.
Az apátság, állítólag, már Imre király korában is fennállott, de erre nézve okleveles bizonyítékunk nincs. A kolosi apátság határjáró-levelében első ízben találunk megemlítve egy ludányi apátot Tamás szerzetes személyében. 1335-ben pedig a nyitrai káptalan kiküldte Mátyás nevü kanonokját Hrabarra, hogy annak értékét megállapítsa. Ez a falut 6 márkára, az ottani hídvámot 1 márkára, a Nyitra folyón épült, e elhagyatott malmot 3 márkára becsülte. (Forgách lt.) A XVI. századból fennmaradt urbarium szerint pedig az apátsághoz tartozott Apátfalva, Csab, Kis-Emőke és Kálmánfalva. (Pannonh. lt. C. 4. B. f. 90.)
Az apátság birtokait különben a török időkben Ludányi Péter foglalta el, kitől női ágon Cseh Jánosra, ettől Dolgos Tamásra, végre 1556-ban Cseh Anna férjére, Babindali Györgyre származtak át. Ez utóbbi, álítólag, a kegyúri jogot is megszerezvén, az apátságot Ludányi György nyitrai kanonoknak adományozta.
Azonban Ludányi György nem évezhette az apátságot. Oláh Miklós zsinati törvényszék elé idézte, s mivel nem tudta igazolni, hogy kinevezése jogos, hogy Babindalit a kegyuraság megilleti, de meg különben is egyháziatlan életü pap lévén, az érsek őt az apátságtól megfosztotta. Végre 1656-ban az apátság javai a nyitrai káptalanba olvadtak be.
A hagyomány szerint Pogrányban, Nyitra város közelében, I. Gejza király benczés apátságot alapított s a monostort és annak templomát 1075-ben építtette fel. Az apátságról azonban, mely a garami konvent fiókja lehetett, okirataink mélyen hallgatnak. Hasonló sors érte az egykori állítólagos kéri apátságot, mely a mai Nagy-Kér helyén állott volna, meg a széplaki apátságot is, mely a Krasznó-Széplak mellett emelkedő dombon állhatott. Ez utóbbiról legalább annyit tudunk, hogy 1327-ben, mikor a nyitrai káptalan III. Honorius pápa bulláját, mely a káptalani ülések tartását sürgette, közzé tette, Benedek volt a széplaki apát.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me