Gabonatermelés.

Full text search

Gabonatermelés.
A búza termelésénél főszerepet játszik az őszi vetés, s ennél, főként a nagyobb uradalmak, a jó minőségü bánáti és tiszavidéki mag gyakori felfrissítésére kiváló gondot fordítanak.
A buzával bevetett terület az 1896. évben a vármegyében 60,195 kat. holdat tett, holdanként átlag 9.7 hektoliter mag termett, mely az országnak 9.6 hektoliterben megállapított átlagát némileg felülmúlja, míg a mag súlya hektoliterenként átlag 77.7 kilogramm lévén, az országos átlagnál 0.3 kilogrammal könnyebb.
A buza szemes termése holdanként 7.5 métermázsára tehető, mely súly az országos átlaggal egyenlő.
Ha már most a buza métermázsájának értékét átlag 7 frt 5 krral, a szalma métermázsájáét pedig 0.90 frttal vesszük számításba, úgy a vármegye búzatermelői ezen gabonanemből holdanként 63 frt 28 kr. átlagos brutto jövedelmet számíthatnak, mely az országnak e nembeli 57 frt 36 krnyi átlagát jelentékenyen felülmúlja.
A buza megyénkben kizárólag kiviteli árút képez, a mennyiben a vármegye területén levő malmok a termésnek elenyésző csekély részleteit dolgozzák csak fel.
A rozs ellenben, mely 81,886 kat. holdnyi területen termeltetett, nagyrészt a vármegye területén használtatik fel. Termesztésre majdnem kizárólag őszi rozs kerül, s holdanként az átlagos termés magban 9.5, szalmában pedig 6.7 métermázsára tehető, mely átlag az országos átlaggal megegyezik, míg a hektoliter rozsnak 71.1 kilogramm átlagos súlya, az országos átlagnál 0.5 kilogrammal kisebb.
Egy métermázsa rozs értékét 6.06 frtban, a szalmáét pedig 1.08 frtban számítva, holdanként 53 frt 71 kr. brutto-jövedelem vehető fel, mely jövedelem az országos átlagnál (46 frt 54 kr.) szintén jóval kedvezőbb.
Jelentékeny termelési czikk e vármegyében az árpa, mely – szépen kifejlett magja és kedvező csirázóképessége miatt – különösen a maláta- és sörgyárak részéről élénk keresletnek örvend.
Ezen – tót árpa elnevezés alatt előnyösen ismert – gabonanem termelése mezőgazdaságilag a legelterjedtebb, a mennyiben az összes vetési területnek 28.0%-a fordíttatik az árpa – még pedig kizárólag a tavaszi árpa – termelésére, míg az országos átlag csupán 9.0%-ot tesz.
A vármegyében árpával bevetett 130,391 kat. hold, átlagos termése holdanként magban 11.31 hektoliterre, szalmában pedig 7.38 métermázsára tehető. Ezen átlag az ország e nembeli termési viszonyaival megegyezik, míg a mag súlya, mely hektoliterenkint 65.3 kilogramm, az országos átlagos súlyt némileg felülmúlja.
Egy métermázsa árpát átlag 5 frt 89 krban, szalmáját pedig 1 frt 37 krral számítva, egy kat. hold átlagos brutto jövedelme 56 frt 30 krt tesz, az országnak ilynemű átlagánál (48 frt 47 kr.) tehát határozottan többet.
A zab, mint kereskedelmi termény, csekély fontosságu szerepet játszik, s termelésének aránya a szükséglet mérvét kevéssel s leginkább ott múlja felül, a hol a talajviszonyok az előbbiekben ismertetett termények művelésére kevésbbé alkalmasak.
A zabbal bevetett terület 1896-ban – mely évnek termelési viszonyai 309szolgálnak az öszes elősorolt adatok alapjául – 27,461 kat. hold volt. Holdanként termett átlag 13.9 hektoliter mag és 5.8 métermázsa szalma; mely arányok az országos átlagnál kedvezőtlenebbek.
A mag átlagos súlya 41.9 kilogramm hektoliterenként, s ez az országos átlagtól 2.1 kilogrammal elmarad.
Egy métermázsa zab értéke 5 frt 33 krra, a szalmáé pedig 1 frt 33 krra tehető és ekként egy kat. hold bruttó jövedelme 42 frt 51 krt tesz, az országnak 41 frt 28 kr-nyi átlagánál tehát valamivel többet.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me