Szinészet 1870 előtt.

Full text search

Szinészet 1870 előtt.
Magyar szinészet 1870. előtt alig létezett Nyitrán.
A turócz-szent-mártoni „Matica” hazaellenes működését az egész felvidék, tehát Nyitramegye és Nyitra városa is sajnosan érezte. Nyitrán is volt elég bajnoka és hirdetője a nagy szláv állam eszméinek. A tótság vezetői különféle czímek és ürügyek alatt nagy értekezleteket, gyűléseket tartottak, tót műkedvelői előadásokat rendeztek és tót költők műveit adták ki.
E kedvezőtlen nemzetiségi és társadalmi viszonyokhoz még nemzetgazdasági hátrányok is járultak. A kis ipar csak tengett, a legújabb időben föllendült nagy ipar (szesz-, czukorgyártás) még pólyáiban volt. Kereskedelemről alig szólhatunk. A vasút csak kis részét érintette a megyének. Magát Nyitra városát húsz évvel ezelőtt még viczinális sem kötötte össze a fővonallal; az utazónak Tornóczról vagy Tót-Megyerről kellett kocsin odamennie.
Mennyi viaskodás, kitartó hazafiság, munka, erély és áldozat kellett ahhoz, hogy ez elszomorító állapotok – a magyarság javára, – gyökeresen átalakuljanak! Mert hogy átalakultak, azt a húsz-harmincz év előtti viszonyoknak a mai állapottal való összehasonlítása mutatja.
Ily viszonyok közt az 1870-es évek előtt sem a megyében, sem Nyitra városában nem verhetett gyökeret a magyar szinészet. Ellenben gyakori vendég volt a német múzsa, mely még az állandó magyar szinház felállítása után is erősen küzdött az elvesztett poziczió visszahódításáért. Az állandó szinház létesítése előtt az „Arany Szarvas” emeletén volt elég tágas teremben a pozsonyi német szintársulat gyakran operetteket, sőt még operákat is adott elő – zongorakiséret mellett.
Szerencsére mindjárt az alkotmány helyreállítása után támadtak egyesek, akik idejében munkához fogtak, hogy a magyar nyelv és nemzeti műveltség, mind a társadalomban, mint az egész közéletben elfoglalja jogosan megillető helyét.
E kevesek közül való volt Tóth Vilmos is, ki a nyitrai társas-élet vezetője volt. Ő rendezte a nyitrai vidám társasösszejöveteleket, estélyeket, műkedvelői előadásokat; ő gyüjtötte maga köré s lelkesítette azokat a derék magyar ifjakat, akik később a vármegye neves és általánosan tisztelt vezérférfiaivá lettek.
Nyitravármegye közönsége is sietett áldozatkészségével a magyar kultúra védelmére.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me