Ételek.

Full text search

Ételek.
A húsfélék legjobbika (»letjova«) a »rántottába sűt gyúk«. Ezt előbb megfőzik, azután egyes darabjait rántottában sütik ki. A »lábatlantyúk«-nak se lába se szárnya, mert ez tulajdonképpen kuglófalakú kalács. Az ünnepi konyha különösen a tésztaneműek terén produkál »kakastejvel és menyasszonymoájval« készült remekeket. Specziális palócz sütemény a »fërëntő«, mely úgy készül, hogy finom tésztából hosszú szalagokat vágnak, ezeket csigamódra összecsavargatják, tepsiben megsütik, azután forró tejbe áztatják s a végin mézzel bekenve, mákkal és czukorral hintik be. Hasonlít hozzá a »tekercsik«, de ezt kenyértésztából csinálják s ugyancsak teknőmaradékból készül a »vakarcs vagy vakaró« is, melybe néhol paprikát raknak, hogy jobban »tyússzon« rá a bor. A tekeresíkët legtöbb helyen úgy is csinálják, hogy kenyérsütéskor 2 cm.-es tésztaszalagokat raknak rácsosan egymásra s a közöket túróval vagy lekvárral töltik ki, az alapot pedig forró zsírral kenik be. A kenyér kidudorodó rózsás része a »ragancs«, az első karéj pedig a »pille«. A ki az új lisztből sült kenyér pilléjéből eszik, az nem hal meg egy esztendeig s ha kenyérszegéskor a kanyarítás kezdete és vége pontosan összeér, akkor a kenyérszegő aznap nem hazudik. A kenyeret a teknőből szakajtókba (fonott szalma-edény) szakajtják ki s kemenczében sütik. Kenyérsütéskor rőzsével fűtenek be a kemenczébe, a parazsat piszkafával igazgatják s ha kihamvadt, »szinvonóval« húzzák ki a padkára s ezután rúdra kötött vizes szalmacsutakkal (pemete) kitisztítva, lapáton rakják be a kenyeret. Ünnepnapon »kinyér« helyett fonott fehér kalács: morvány kerül az asztalra s enélkül palócz-vendégség el sem képzelhető. Jó laktató eledel a 10-20 cm. átmérőjű s 5-10 cm. vastag pogácsa is (bodag), különösen a kövér csütörtöki zsiros bodag, mely tepertővel készül, akárcsak a gödölény. Sokszor szerepel a krumplibukta is (szuszkó), krumplipíré (döfőcske), zsírba sült karikára vágott krumpli (macsoánka), a kukoriczalisztből 157készült gombócz (görhe) és az erdélyi puliszkához hasonló hanulya. Ezekből, meg a »zsidóbatyu, paptérgyi, kontyvas, szarkafészek, bátyurka, plajbácz« és a jó ég tudná, mi mindenféle nevű és alakú »süteményekbő« hatalmas étvágygyal szoktak bepakolni a »látóba gyüttek«, mert bizony nagyon »genge a kosztkovárté«, akárcsak valamikor lógerozáskor Bosnyiába, a honnan Bagyal Andris így kezdte az siralmas levelit: »Itt vagyok ebbe a messzi tartomoányba, egyik kezembe a puska, moásikba meg a kard, így irom eldesanyám jelen poár gyoászos sorajimot, tanoájjoák këntëket jó egéssígbe!…«

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me