Zöldségtermelés.

Full text search

Zöldségtermelés.
Zöldségtermelés tekintetében a mult század közepe táján a Vág mellékén fekvő községek tűntek ki. Gúta, Kamocsa, Szimő sok és jó zöldséget, hüvelyes veteményt és káposztát termesztettek. E czikkekkel némely község, pl. Kamocsa, a Dunán föl Bécsig és le Pestig jövedelmes kereskedést űzött. A gesztesi járásban Nagyigmánd tett szert jó névre zöldségtermelésével; a tataiban meg Gyermelynek volt hajdanta híres és keresett káposztája. A hüvelyesek közül a koltai és tardosi lencse arról voltak nevezetesek, hogy nem zsizsikesedtek. Kamocsának ma is egyik fő jövedelmi forrása a zöldségtermelés; káposztát, fog- és vöröshagymát, sárgarépát és egyéb zöldséggyökeret termeszt s ezt Bécsben és a dunamenti városokban (Komárom, Esztergom, Vácz, Budapest) értékesíti, részben pedig a vidékbeli községekben gabonáért cseréli el. Szímő főleg 192káposztát, Gúta főleg babot termeszt. Udvardon a zöldségtermesztés most kezd föllendülni. A gesztesi járásban főleg Kömlőd és Dad, a tataiban pedig Kecskéd termelnek káposztát, melyet Budapesten, Tatán és a tatai bányatelepen értékesítenek. A káposzta ára, minősége szerint, százanként 4–6 korona, a babé métermázsánként 20 korona. Az utolsó statisztikai fölvétel szerint szántóföldön uborkát 35, vöröshagymát 21, foghagymát 31, káposztát 262, egyéb zöldségfélét 48 holdon termesztettek a vármegyében. Ezenkívül a házi kertekben is sokat termesztenek.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me