Borkezelés.

Full text search

Borkezelés.
Ha leszedték a szőllőt, kitapossák és nagy nyitott ládákba vagy hordókba öntik a mustot, de a törkölylyel együtt. Ezekben a nyitott edényekben forr ki a bor a törköly alatt és így áll három hétig, tekintet nélkül arra, hogy fehér, siller vagy vörös-e a bor. Vannak gazdák, akik még tovább hagyják a törköly alatt a bort. Innen van a fiumei bor fanyarsága, valamint az a hibája is, hogy alig tart el újig.
De alig van rá szükség, hogy eltartson. Amint a gazda a 21-ik napon lefejti a bort, azt azonnal elviszik a helybeli korcsmárosok, fizetve 18–21 frtot akójáért. A korcsmáros rögtön csapra üti és kiméri, rendesen 56–70 krjával literjét. És bármennyi dalmát vagy olasz bor kapható a fiumei korcsmákban literenkint 24–28 krjával, mégis szivesebben fogyasztják a drága fiumei bort, melyet „domátyenek” ide valónak hívnak. És ha a nép megtudja, hogy valamely alközségi gazda vagy korcsmáros fiumei bort ütött csapra: búcsújáráshoz hasonlóan özönlik oda vasárnaponkint.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me