Március hó 5., péntek

Full text search

Március hó 5., péntek
9h
Országos Vezetőséghez beosztottak referádája.
10h
Kató ezredes vkf. 2.oszt.-tól Lux Terka „Nápoly és Buda” c. könyvét ajánlotta Országos Vezetőnek a levente könyvtárak részére.
10 h 30
Dr. Makrányi Gyula Gyöngyös város polgármestere és Deseő Dénes műszaki tanácsos a gyöngyösi levente-otthon ügyében tájékoztatták az Országos Vezetőt.
10h 45
Dr. Pusztai János miniszteri tanácsos a VKM megbízásából jelentkezett Országos Vezetőnél, Orsz. Vez. személyét érintő ügyben.
11h
V. Tárczay-Felicides Román min. osztályfőnök és dr. Emődy István min. osztálytanácsos az orsz. eü. bizottság szervezetének szabályzatát és módosításának ügyrendje tárgyában tárgyaltak az Országos Vezetővel. [sic!]
12h
Országos Vezető a H.M. helyettes Úrnál jelentkezett kihallgatáson.
1./ Jelentette a Miniszter helyettes Úrnak, hogy III.15-én a Kormányzó Úr Ő Főméltósága szózatot intéz a magyar leventeifjúsághoz, ismertette az ünnepséggel kapcsolatos előkészületeket.
2./ Jelentette a honvéd családokért indított gyűjtés eddigi eredményét és ezzel kapcsolatban felhívta a H.M. H. Úr figyelmét arra, hogy a nemzet társadalmának e gyűjtés alkalmával tanúsított páratlan áldozatkészségét – véleménye szerint – valamilyen módon meg kellene köszönni. Erre vonatkozó javaslat előterjesztését tarja szükségesnek.
1943./ A levente szakszolgálaton kívüli tisztikarnak nemzetnevelési tisztikarrá való kifejlesztése tárgyában folytatott megbeszélést az Orsz. Vez.
4./ Jelentette még az Orsz. Vez., hogy szükségesnek tartaná az ifjúvezetői ténykedésnek beszámítását a tart. tisztikar elbírálásánál. A H.M. helyettes Úr megígérte, hogy ennek az ügynek újból való megindítását szorgalmazni fogja.
5./ Előterjesztette az Orsz. Vez. a délvidéki szórványterületek szemleútjának jelentését és jelentette, hogy hasonló szellemmel megszemlélte a felvidéki kisebbségi területeket is. Erre vonatkozó jelentését utólag fogja előterjeszteni.
Végül jelentette még az Orsz. Vez., hogy III. 11-én az erdélyi szórvány kormánybiztos és az egyetemi önkéntes munkaszolgálat főparancsnoka, Szinay altábornagy bevonásával, csoportfőnökeivel értekezletet tart szórvány ügyben.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me