Május 29., szombat

Full text search

Május 29., szombat
8h
Az Országos Vezetőséghez beosztottak referáltak.
9h
Vitéz Kudriczy István vezérőrnagy, a leventék országos parancsnoka a H.M. VIII.csoportfőnökség folyó ügyeit referálta.
10h
Özvegy Bakonyi Ferencné Perényi Tibor zászlós ügyében kért pártfogolást az Országos Vezetőtől.
11h
Tárczy-Horny műegyetemi dékán a műegyetemi hallgatók fogkezelésének megszervezése tárgyában kereste fel az Országos Vezetőt. Országos Vezető az ügy érdemi elintézésére dr. Nagypataki Gyula orvos-őrnagyhoz utasította.
11h
Papkökényesdy testőr őrnagy a Kormányzóságtól teniszlabdák kiutalását kérte.
12h
Huszár Béla, az OTI elnökének ügyében az Országos Vezetőség eljárt és kedvező döntést eszközölt ki. Erről Huszár Kegyelmes Úr rövid úton értesítést kapott.
15h
Országos Vezető Major ezredes, valamint Kőszeghy és Richter századosok kíséretében Gyulára utazott a hadiárva jelvények kiosztására.
Az Országos Vezetőt menet közben Szolnokon, Szajolon, Törökszentmiklóson, Mezőtúron, Kondoroson, Szarvason, az Apponyi iskolában és Békéscsabán, valamint Gyulán fogadták díszszázaddal (díszszakasszal), ünnepélyes körülmények közepette. Az Országos Vezető minden egyes alkalommal buzdító szavakat intézett a levente ifjúsághoz és tájékoztatta őket arról, hogy Gyulán első ízben fogja átadni egy hadiárvának a Kormányzó Úr Őfőméltósága által engedélyezett „Apámat adtam a hazáért” felségjelvényt. Méltatta annak a jelentőségét, hogy a levente ifjúság a hadiárvák felkarolásával milyen értékes nemzetépítő és nemzetnevelő munkát végzett és minden egyes helyen megköszönte a helységek vezetőjének és levente parancsnokainak a levente intézmény érdekében tanúsított fáradozásukat és további munkásságuk fokozására kérte fel őket, hogy a mai különleges körülmények közepette a levente-ifjúság mintaszerűen megoldhassa feladatát.
Gyulán az Országos Vezetőt és kíséretét egy levente díszszázlóalj fogadta, majd a vármegyeházán a vármegye vezetői tisztelegtek az Országos Vezetőnél.
20h
Békés vármegye alispánja69 az Országos Vezető tiszteletére estebédet adott.
69 Békés vármegye alispánja vitéz Márky Barnabás dr. volt.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me