Január hó 14., csütörtök

Full text search

Január hó 14., csütörtök
9h
A VIII. csoportfőnökséghez beosztottak referádája.
Hayduk Ödön, a Pesti Hírlap főszerkesztője magánügyben kereste fel az Országos Vezetőt.
9h 15
Antal miniszter megbízottja kereste fel az Orsz. Vez.-t és a Főméltóságú Asszony gyűjtőakciójával kapcsolatban a H.M. 22.oszt. és a leventeintézmény kooperálását beszélték meg.
10h
Gidófalvi Pál, az MLSZ. volt elnöke jelentkezett Országos Vezető hivatalos helyiségében és jelentette, hogy egy kérése volna Orsz. Vez.-hez, amelyet személyesen szeretne előterjeszteni. A kihallgatás időpontjában Orsz. Vez. személyi segédtisztjével egy későbbi dátumban állapodtak meg.
10h 30
A Ferencvárosi Törekvés Sport Egylet meghívót küldött az Orsz. Vez.-nek az Egylet 20 éves jubileumi közgyűlésére. Orsz. Vez. hivatali elfoglaltsága miatt a közgyűlésen részt nem vehet. Képviseletében Áronffy Janky Béla százados fog megjelenni.
12h
Országos Vezető a Kormányzó Úr Őfőméltóságához kihallgatásra ment.
1h
Dr. Bártfay Gusztáv p.ü. államtitkár tisztelgő látogatásra volt Országos Vezetőnél.
1943. január 14.
12h 15
Kihallgatás a Kormányzó Úr Ő Főméltóságánál.
Az Országos Vezető megköszönte a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal, adományozását.
A Kormányzó Úr Ő Főméltósága az Országos Vezető tudomására hozta, hogy a főcsoportfőnökséget jóváhagyta.
Az Országos Vezető jelentette a márc. 15-i ünnepség előkészületeit. Átadta a tavalyi ünnepségről készült felvételt, amint a Kormányzó Helyettes Úr az ifjúság országos lobogóját átadja. A fényképet a Kormányzó Úr megindultan vette át és magánál tartotta.
A Kormányzó Úr hozzájárult ahhoz, hogy a magyar ifjúsághoz egy szózatot fog intézni.
Az Országos Vezető jelentette, hogy a szózattal a miniszterelnök úr és Antal propaganda miniszter úr egyetért.
A Kormányzó Úr úgy rendelkezett, hogy ezt az Országos Vezető szerkessze meg és a miniszterelnök úrnak mutassa be és ő fogja majd előterjeszteni a Kormányzó Úrnak. A szózat szövege: „Tavaly fiam adta át az ifjúság országos lobogóját” szavakkal kezdődjön.
Jelentette még az Országos Vezető, hogy:
1./ a lelkészi csoport felállítása folyamatban van. A Hercegprímás Úr, valamint a protestáns felekezetek püspökei ezzel egyetértenek.
2./ dr. Kokas Eszter VI. fiz.oszt.-ba a leányleventék országos vezetőjévé kineveztetett. A Kormányzó Úr nem ért egyet azzal, hogy testnevelési tanácsossá neveztessék ki. Ezt szóvá is fogja tenni.
3./ a Főméltóságú Asszonynak a honvédek hozzátartozói részére megindított akcióját beszervezte és ennek részleteit ismertette.
4./ Madridban az ifjúság és család című kongresszuson Magyarország dr. Saád őrnagy-al képviseltette magát.
5./ a pápai enciklika kidolgozás alatt áll.
A Kormányzó Úr Ő Főméltósága nagyon helyesli, mert az atheista mozgalmak között élő magyarországi ifjúság szerepe ezzel kellően előtérbe jut.
Tudomásul vette Ő Főméltósága, hogy január hó 24-én Kolozsvárott az Országos Vezető megnyitja a Mátyás király kik. évet és a leventeifjúság kulturális ünnepét, ami a júniusi kulturális küzdelmekben fog kicsúcsosodni. Felajánlotta a Kormányzó Úr Ő Főméltóságának ezen a júniusi ünnepségen első díjat nyert festményt.
A Kormányzó Úr tudomásul vette, hogy a katonai előképzést átalakítjuk, Hennyey gyalogsági szemlélő jelentése alapján is, amelyben a roham harcászatnak elemei bekerülnek a katonai előképzésbe. E jelentésével kapcsolatban bemutatta az Országos Vezető az orosz ifjúsági lapokat és a német nyelvtant. A Kormányzó 156Úr csodálkozásának adott kifejezést és most már megérti, hogy ilyen nevelés mellett az orosz hadsereg milyen támadó lendülettel rendelkezik.
Jelentette továbbá az Országos Vezető, hogy a miniszterelnök kívánsága az, hogy az ifjúsági szervezetek közelebb kerüljenek hozzá. Ennek megoldása az lenne, hogy az ifjúsági szervezetek megtartása mellett az Országos Vezető mint az Ifjúság Országos Vezetője a miniszterelnök mellé ki legyen nevezve.
Javaslatot tett az Országos Vezető, hogy a haderőnkívüli szakszolgálatos tisztikar nemzetnevelési tisztikarrá legyen átnevezve.
Kormányzó Úr a javaslatot elfogadta.
Jelentette az Országos Vezető, hogy az eddigi levente kiképzésnek nem tudott célt adni.
A Kormányzó Úr Ő Főméltósága hangsúlyozta a magyar paraszt és gazdaifjú kiválóságát. Ez indítja az Országos Vezetőt arra a javaslatra, hogy a karp. viselésének joga ne az előképzettségtől, hanem a rátermettségtől függjön. A karp. jog tehát ruháztassék rá a kiváló ifjúvezetőre, hogy annak joga legyen arra, hogy belőle tartalékos tiszt lehessen. Ezt a javaslatot különben az egyetemi ifjúság maga is kérte.
Jelentette az Országos Vezető, hogy hdt.-enként felállított síkiképzési táborokban 3000 levente síkiképzése folyamatban van. Ezenkívül 1500 oktató nyer szakszerű kiképzést.
A folyó évben 300 helyen kezdik meg működésüket a levente híradó csoportok.
A leventék sportműködésében az ökölvívó és birkózómérkőzéseken 600 válogatott fő vesz részt.
1200 fő nevezett be a levente síbajnokságokra, valamint közel 2000 labdarúgó csapat alakult a leventékből.
Pataky Ferenc levente legyőzte a német tornászokat.
A leventeegyesületi életre vonatkozó előadóképző tanfolyamon Érden 60 fő vett részt.
Csiksomlyón (Tolna)7 fafaragási tanfolyamon,
7 Nyilvánvaló elírás. Helyesen: Csíksomlyó (Székelyföld).
Jánosiban (Gömör) 1 éves telepesképző tanfolyamon,
15 népfőiskolán összesen 1400 fő leventeegyesületi ifjúvezető és kb.50 helyen protestáns lelkész átképzés folyik.
A leventék honvéd karácsonya III. mozzanata (csomagküldés a frontra) folyamatban van.
2806 községből, 86.000 csomag futott be.
Rádió, propaganda és film működés terén: 4 db filmgépkocsi elkészült és 1000 db. leventerádiót adtunk ki.
A Kormányzó Úr átnézte a leventék életéről készülő propaganda albumot, amelyet 10.000 példányban fognak kinyomni. Egyetértett vele és tetszésének adott kifejezést. Az Országos Vezető kérésére az album első lapjára sajátkezű aláírását adta a következő szöveggel: „Bízom a magyar ifjúságban” Horthy. Továbbá engedélyt adott arra, hogy egy 12 éves leventével lefényképeztesse magát.
Ezek után a Leventék Gazdasági Szövetkezésének adataiból jelentett az Országos Vezető.
1./ 1942. dec. 10-ig 20.951 q napraforgómagot termeltek a leventék,
2./ 84.000 kg. rongyot gyűjtöttek,
3./ gyógynövények eladásából 11.000 pengőt vettek be,
4./ Szentendrén megindult az angóra-nyúl tenyésztés.
Az 1942. év folyamán 1 és fél millió pengőt fordítottunk leventeotthonok támogatására.
600 zenekarral rendelkezünk és 3.300 pár bakancsot osztottunk ki a szegény sorsú leventék között.
Megvettük a rónaszéki Abaffy kastélyt8 a leventék üdültetésére.
8 Helyesen: Apafy-kastély. A Máramaros megyei, sóbányáiról híres Rónaszék 1672-ben került I. Apafi Mihály erdélyi fejedelem birtokába.
Nyersanyag hiány miatt a leventék ruházatát nem tudtuk beszerezni és ezért elrendeltük, hogy a polgári ruhán a leventék viselhetik a levente-felségjelvényt, rendfokozati jelvényeket, a korcsoportot feltüntető nyakkendővel.
A leventék egészségügyével kapcsolatban jelentette az Országos Vezető, hogy II.5-től 220.000 százgrammos vitamin dobozt adunk ki. Ez a mennyiség 110.000 levente két hónapi vitaminszükségletét biztosítja.
Januárban a Baja és Baja környéki leventék tüdővizsgálata is megindul, röntgen-felvételekkel. Ezzel kapcsolatban bemutatta az Országos Vezető a tuberkulózis elleni kongresszus adatait, amely szerint a leventeegyesületek – statisztikai adatok szerint – az összes társadalmi egyesületeket megelőzve vesznek részt a tuberkulózis elleni küzdelemben.
A leventék fogkezelése Tihanyban és Balatonfüreden megindult. Ezzel kapcsolatban megemlítette az Országos Vezető Tihany község nyomorúságos helyzetét azóta, hogy a Balatoni Halászati rt. megalakult.
157Jelentette továbbá az Országos Vezető, hogy a honvédelmi ismeretek oktatása eredményesen folyik. A Kormányzó Úr Ő Főméltósága egyetért azzal, hogy a honvédelmi ismereteket az elemi iskolákban is oktassák, valamint azzal, hogy a leányiskolákban is bevezetésre kerüljön.
Ennek előkészítése folyamatban van.
Szentendrén és Marosvásárhelyen sporttáborozásokra alkalmas vizitelepeket létesítettünk, melyek összesen 1.400 főt fogadhatnak be.
Testnevelés
1./ A testnevelő tanárok középiskolai egyenjogúsítása jan. 1-től megtörtént. Evvel kapcsolatban szükséges lenne, hogy a testnevelés teljes értékű tantárgy legyen, azaz, hogy a testnevelésből kapott osztályzat számítson bele az általános osztályzatba.
A Kormányzó Úr egyetértett az Országos Vezető bejelentésével különösen akkor, amikor Országos Vezető megemlítette, hogy vannak iskolák, ahol a tanulók 70 %-át felmentik a testnevelés alól. Országos Vezető bejelentette, hogy a testnevelési tanulmányi felügyeletet átszervezte. Kormányzó Úr ezt is tudomásul vette.
2./ A visszatért országrészeken testnevelési tanszékeket szerveztünk meg, ugyancsak azokon a területeken a testnevelési létesítményeket többéves tervben újjáépítjük. Örömmel vette tudomásul ezt a bejelentést is a Kormányzó Úr.
A nemzetközi sportérintkezések ellenőrzését megszigorítottuk. A KÜM-mel állandó összeköttetésben állunk.
Puncsec horvát teniszező ne vétessék be a magyar sportolók közé, magyar ellenes érzelmei miatt. Kormányzó Úr egyetértett.
Végül jelentette az Országos Vezető, hogy a miniszterelnök úr mint Külügyminiszter is egyetért azzal, hogy az Európai Ifjúsági Szövetség katonai előképzés munkaközösségének nyári táborozása és gyűlése Magyarországon legyen.
A kihallgatás 13h 20 perckor ért véget.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me