Április hó 12., hétfő

Full text search

Április hó 12., hétfő
8h
Az országos vezetőséghez beosztottak referádája.
8h 30
Szentmiklósy alezredes lev. otthon ügyben tárgyalt az Orsz. Vez.-vel.
8h 45
Pozsonyból Lipcsey-Magyar vk.őrnagy, katonai attache távbeszélőn jelentette az Országos Vezetőnek, hogy Macek szlovák ifjúsági vezért baleset érte, a fején megsebesült és ezért a magyarországi útját el kellett halasztani, előreláthatólag május első napjaira. Lipcsey-Magyar vk. őrnagy 14-én fog személyesen jelentkezni az Országos Vezetőnél.
9h
Országos Vezető részt vett a tanker. kir. főigazgatók ülésén, ahol az alábbiakat adta elő:
Megállapítottam, hogy mind a fiú, mind a leányközépiskolákban a testnevelés alól felmentett tanulók aránya felettébb nagy. A rendkívül magas felmentés % okait kutatva az alábbiakat állapítottam meg.
1./ A „Rendtartás” 68. §-ának 5. pontjában foglaltak értelmében „A felmentett tanuló köteles azokon az órákon is jelen lenni, amelyekre felmentése vonatkozik.” „Köteles továbbá az anyag elméleti részét elsajátítani, sőt azokat a gyakorlati munkákat is elvégezni, amelyek elvégzésére szervezete alkalmassá teszi.”
Ezek szerint tehát a teljes felmentések legnagyobb %-a indokolatlannak látszik, mert a tanuló, aki járni tud, a testnevelési munkásságban bizonyos mértékben feltétlenül részt vehet.
Tudomásom van arról, hogy egynehány iskolában – különösen leány iskolákban – a „Rendtartás”-nak azt a rendelkezését, hogy a felmentettek tartoznak az órákon részt venni, nem követelik meg. Tehát az ilyen iskolákban a felmentett tanulók, ha történetesen 8-9-ig van testnevelési óra, 9 órakor jönnek az iskolába, ha pedig az utolsó óra a testnevelési óra, egy órával korábban mehetnek haza. Egy ilyen leányiskolában nagyon szomorú adatokat állapítottam meg, és pedig felső osztályaiban a felmentési átlag % 27,3 % volt. A VII C/ osztályban 46,4 %, VIII. b/ 42,8 %, 2 osztályban 31 %-on felül és 3 osztályban 20 %-on felül volt a felmentettek %-a.
Előfordult az az eset is, hogy olyan tanuló, aki a KISOK tenisz-bajnokságot megnyerte, az iskolai testnevelés alól fel volt mentve.
Ez a tanár hibája volt, mert nem lett volna szabad egy felmentett tanulót versenyre beszervezni.
Sok függ az igazgató és a tanári testület magatartásától, valamint a testnevelő tanár egyéniségétől. Egy budapesti kereskedelmi középiskolában az egyik testnevelési tanár osztályaiban a felmentési % 20-on felül van, a másik tanár osztályaiban pedig 6-8 % között mozgott. Itt tehát a tanárban kell keresnem a hibát. Erről az iskoláról még azt is megállapítottam, a verseny sportokban nagyon előkelő szerepet játszott. a testnevelés rovására történt.39
39 A mondat eleje hiányzik a Naplóból.
Élénken rávilágít a középiskolák testnevelés alóli felmentésekre [sic!] a budapesti Angolkisasszonyok Tanárképző Főiskolának a kötelező testnevelésről szóló jelentése: „Különös buzgalommal látogatják az órát az olyan hallgatók, akik a középiskolában felmentettek voltak”.
Röviden csak ezekre a kiáltó visszásságokra akartam rámutatni.
A magam részéről a felmentések korlátozása érdekében a közel jövőben a következő intézkedéseket akarom foganatosítani:
1./ A sportorvosi intézeteket nagyobb méretekben fejleszteni.
2./ A sportorvosi kiképzést fokozni.
2193./ A sportorvosi intézet által kidolgozandó felmentési irányelveket kibocsátani.
4./ A középiskola 2 legfelsőbb osztályában felmentett tanulók részére a tiszti rang elérését lehetetlenné tenni.
Felhoztam ezzel kapcsolatban a Vkf. Úrnak a Kat. Testnevelési Utasítás használata tbn. kiadott rendeletnek bekezdését is.
„Minden csapatparancsnok kötelességévé teszem, hogy a testnevelési kiképzést a leglelkesebben felkarolja, és alárendeltjeit sűrű ellenőrzéssel és ha kell kérlelhetetlen szigorral kényszerítse ennek a hadsereg- és nemzetnevelési szempontból fontos kiképzési ágnak lelkiismeretes végrehajtására.”
11h
Petri40 József váci püspök tett látogatást az Országos Vezetőnél.
40 Helyesen: Pétery.
13h
Az aszódi levente egyesület küldöttsége jelentkezett az Országos Vezetőnél, levente ünnepségre hívták meg az Országos Vezetőt.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me