December 4. Drótművek

Full text search

December 4. Drótművek
Címe: 3527 Miskolc, Besenyői u. 18. Fontosabb termelési ágak, termékek: huzalgyártmányok: nagyszilárdságú acélhuzalok, betonfeszítő huzalok, horganyzott huzalok, rugóhuzalok, gumiipari huzalok, küllőhuzalok, különféle alakos huzalok; sodronykötél gyártmányok; laposkötelek, flex kötelek, különféle sodrott szerkezetek, szerelt (fülecselt) kötelek; vezetéksodrony gyártmányok: acél-alumínium kábelek, alumínium és ötvözött alumínium vezetéksodronyok, Koral, Miral kábelek; építőipari hegesztett síkhálók, bányarácsok, felülettisztító acélszemcsék, acélhaj, alumíniumszálka.
Vezetői: Kiss Béla (igazgató); Ginovszky Arisztid (műszaki igazgatóhelyettes); dr. Iglai Mariann (gazdasági igazgatóhelyettes). Vezetési struktúra: Az 1985-ben alakult vállalati tanács 26 főből áll (14 dolgozók által választott küldött, 8 szervezeti egységek által delegált vezető, 4 igazgató által jelölt tag).
Fontosabb gazdasági mutatók (1988): vagyon 1542,4 M Ft; értékesítés nettó árbevétele 3703,1 M Ft; konvertibilis export árbevétele 1244,5 M Ft; rubelexport árbevétele 103,6 M Ft; tiszta eredmény 100,6 M Ft; teljes munkaidőben foglalkoztatottak átlagos létszáma 2174 fő; évi átlagos összes kereset 114 926 Ft/fő; évi átlagos összes kereset az ágazat átlagához képest 90,7%.
A vállalat rövid története: 1912. okt.-ben kezdődött a gyártelep építése, egy évvel később bejegyezték a Deichsel Adolf Magyar Acéldrót-, Drótkötél- és Drótárugyár Rt.-t, egy 40 fős, vashuzalt és szeget gyártó kisüzemet. A fokozatos fejlődést az I. világháborút követő gazdasági hanyatlás akasztotta meg. 1927-ben a termékek körét jelentősen bővítették, hamarosan megindult a nagyszilárdságú acélhuzalok gyártása is. 1937-ben új csarnokkal gazdagodott a dróthúzó üzem, modern dróthúzó és sodrógépek jelentek meg, és a tulajdonos az energia biztosítására szénbányát is vásárolt. A gyors fejlődést jelzi, hogy az alapítás 25 éves évfordulóján a gyár az induló létszám tízszeresét foglalkoztatta. A II. világháborút megelőző hadigazdálkodás további fellendülést eredményezett. E folyamatnak a gyár megsemmisítése vetett véget: akkori tulajdonosai elrendelték felrobbantását, hogy ne juthasson a szovjet csapatok kezére. A gyárat szövetkezetként indították újra, majd szovjet tulajdonba került. Az újjáépítés 1946 és 1952 között folyt, ennek lendületét megtörte egy átszervezés: a budapesti központi telep és a miskolci gyártelep szétválasztása. A gyár mai nevét Miskolc város felszabadulásának 10 éves évfordulója alkalmából, 1954-ben vette fel. 1958 és 1960 között, 64,3 millió Ft ráfordítással, 1 millió USD-s évi megtakarítást hozó fejlesztés valósult meg, a drótkötélimport csökkentése révén. 1961-ben a Csepel Fémművektől átkerült az aludúr és keményalumínium szabadvezeték gyártása. 1961 és 1965 között az új építőipari technológia, a feszítettelemes építkezés elterjesztéséhez további 280 millió Ft-os beruházást hajtottak végre, elsősorban a sodronykötél- és a nagyszilárdságú acélhuzalgyártás fokozása érdekében. 1968-ban saját szabadalom alapján importkiváltó exporttermék – a tűzött kivitelű laposkötél – gyártása indult meg. 1976-ban környezetvédelmi célokból sósav-regeneráló épült. 1976 és 1985 között saját erőből fejlesztették a sodronykötél- és vegyesacél-gyártást. 1981-ben indult meg a magas műszaki színvonalú új importkiváltó termék, a betonfeszítő pászma gyártása. 1986-ban a bányabiztosító rácsok gyártására korszerű berendezést és technológiai know-how-t vásároltak.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir