Pozsony megyéből aug. 28.

Full text search

Pozsony megyéből aug. 28.
Igen érdekesen irja ugyan le tisztelt levelezőnk b. Jellasichnak Bécsben létekor a katonatisztek részérőli tisztelgéseket, de mivel ezeknek közlése ujra főlizgathatná a kedélyeket, bocsánatot kérünk, hogy azt jelennen nem közöljük. Levelének többi részei is érdekesek. Igy tudósítónk egész positivitással tudja, hogy a Sándor-ezredbelieknek Magyarországba indulásukat a bécsi ministerium mindenkép hátráltatá, sőt lépéseket is tett őket Olaszországba indítani, ürügyül kívánván használni a legénység ellenséges indulatát a magyar ügyek iránt, némyelly kémlelődések után azonban jobban látta a dolgot élére nem állítni. Ekként a Sándor–ezred egy része Pécsre, másik a Bácsba, egy osztálya pedig Pozsony megyébe indittatott. Ez utóbbira nézve azon nevezetes körülményt jegyzi meg értesítőnk, hogy noha ministeri rendelet nyomán a seregnek Magyarországba történt belépésétől fogva pótlékdíj fizetés rendeltett, mégis ezt az ezredesi parancs helytelenítvén, a legénységtől a pótlék visszavétetni határoztatott; mi nem jó vért szült közöttök.
Ugyan e levél szerint Pozsony városa annyira mennyire még nyugodt, jóllehet a sz. tamási hirekre ugy megijedt, hogy Egyébiránt nem a magyarok veszteségén busúlták el magokat az itteniek, hanem mert saját bőrüket féltik. A megyének számos vidékein az aristocratia is ujabban kezdi nyílvánitani nemzetellenes érzelmeit, sokan tökéletesen hiszik, hogy el fogunk veszni.
A volt cancellariának egyik előkelő tagja kérdeztetvén nem régiben, nem fogja-e a telet Bécsben tölteni? Azt felelé: attól függ minő véget érnek a horvát ügyek; s valljon annak következtében nem fog-e visszaállítatni a cancellaria.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir