POTÁPI ÁRPÁD

Full text search

POTÁPI ÁRPÁD
POTÁPI ÁRPÁD, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Magyar Köztársaság 1999. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat kapcsán benyújtott módosító javaslatok körülbelül egyharmadát tárgyalta meg az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság november 25-ei ülésén.
A bizottságot a következő kérdésekben érintették a módosító javaslatok: kisebbségi szervezetek támogatása, országos kisebbségi önkormányzatok támogatása, egyházak költségvetési támogatása, emberi jogi szervezetek támogatása, szociális támogatások.
A bizottság az ülésen hat bizottsági módosító javaslatot fogalmazott meg és fogadott el, melyek 501-506. szám alatt szerepelnek, ezek közül kettő az Országgyűlési Biztosok Hivatalának működését érinti. Javasolja a T/325. számú törvényjavaslat 47. §-a (3) bekezdése e) pontjának módosítását, és a 48. § (1) bekezdésének módosítását.
(12.30)
E paragrafusok a bizottság szerint az OBH működését veszélyeztetik. Az OBH-t az Országgyűlés 1995-ben állította fel, a megválasztott országgyűlési biztosok ekkor kezdtek hozzá tevékenységük szervezeti kereteinek megteremtéséhez, illetve hivatali apparátusuk kiépítéséhez. Ez a munka értelemszerűen több évet vesz igénybe; most, három év elteltével még nem értek a végére, és egyidejűleg a hozzájuk érkezett állampolgári panaszok mennyisége is megnőtt.
Amint arról néhány hónappal ezelőtt az Országgyűlésnek tett jelentésükben beszámoltak, ügyfélforgalmuk állandóan növekszik, és az átfogó vizsgálatok iránti igény is bővül. A hivatali apparátus létszámát eddig nem tudták a feladatok által megkövetelt szintre növelni, mert a rendelkezésükre bocsátott Tüköry utcai épület rendkívül szűknek bizonyult. Néhány nappal ezelőtt, október 30-án született meg a kormány határozata, amely elhelyezésüket megoldja. Így nem lenne akadálya annak, hogy a jelenlegi 132 fős apparátust 1999-ben a véglegesnek szánt 151 főre növeljék. Már korábban ígéretet kaptak a Pénzügyminisztériumtól arra, hogy amennyiben elhelyezésük megoldódik, a létszámemelés fedezetét is megkapják. Ezért méltánytalannak tartanánk, ha az Országgyűlés a jövő évi költségvetés meghatározásánál az OBH esetében az 1998. évet venné alapul, és ebből kiindulva csökkentené a létszámkeretet 3 százalékkal. Bázisévként különleges helyzetükre tekintettel csak az 1999. vagy a 2000. év jöhetne majd számításba.
Súlyos problémát okoz a törvényjavaslat 47. § (3) bekezdése e) pontjának az OBH-fejezetre történő kiterjesztése és ezáltal költségvetésük további 1,9 százalékkal való csökkentése. Úgy véljük, hogy egy kialakulóban lévő intézményt az általános költségvetési megszorítások alkalmával nem szabad egy tekintet alá venni a régebben működő államigazgatási szervezetekkel.
A következő két bizottsági módosító javaslat az életüktől és szabadságuktól politikai okból jogtalanul megfosztottak kárpótlásáról szól. E két javaslatot alternatív javaslatként adtuk be.
Az utolsó módosító javaslat az Európai Összehasonlító Kisebbségkutatási Alapítvány tavalyi szintű támogatását tartja szükségesnek.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit