DR. HENDE CSABA

Full text search

DR. HENDE CSABA
DR. HENDE CSABA igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Engedjék meg, hogy nagyon röviden néhány gondolatot szóljak az Igazságügyi Minisztérium fejezet büntetés-végrehajtás cím 1999. évi költségvetési előirányzatairól. A benyújtott költségvetési törvényjavaslat tervezete a jövő évben megítélésünk szerint lényegesen jobb működési lehetőségeket fog biztosítani a büntetés-végrehajtásnak, mint amilyenek ezek a feltételek, sajnálatos módon, az idei esztendőben voltak.
Először nagyon röviden néhány szót mondanék a kiemelt előirányzatokról, majd a személyi juttatásokon belül tennék némi összehasonlítást az idei és a következő évben folyósítandó illetmények között, majd pedig rátérnék a központi beruházási lehetőségeinkre, végezetül ismertetem a dologi előirányzatokból finanszírozandó feladatok javuló pénzügyi kondícióit. (Kuncze Gábor: Ez miért részletes vita? - Dr. Hack Péter: Igen, ez részletes vita!)
Először tehát a személyi juttatások körében az előirányzat 115,9 százaléka lesz az idei esztendőben meglévőnek, míg a dologi kiadásoknál 141, 8 százalék. Engedtessék meg nekem, hogy a személyi juttatásokon belül utaljak arra, hogy hogyan fog alakulni például a budapesti fegyház és börtönben szolgálatot teljesítő bv-felügyelő, az úgynevezett smasszer illetménye, valamint az ugyanitt dolgozó tiszt illetménye. 1998-ban egy ötéves szakmai gyakorlattal rendelkező, középfokú végzettségű bv-felügyelő átlagosan 60 008 forintot keresett, ez a jövő esztendőben 67 600 forintban fog alakulni. A tízéves szakmai gyakorlattal rendelkező, hosszabb szolgálati idejű kolléga 65 229 forintról 73 580 forintra javuló bért fog kapni. Ugyanilyen összehasonlításban az ötéves gyakorlattal rendelkező tiszt illetménye 103 ezerről 118 ezer forintra, míg a tízéves gyakorlattal rendelkezőé 107 ezerről 124 ezer forintra kerekítve fog alakulni. Elmondhatom, hogy az intézeti főtisztek vonatkozásában, ez ugyan egy kisebb kört érint a dolog természetéből fakadóan, de itt is lesz javulás: 117 ezer forintról 134 ezer forintra nő az átlagkereset.
Engedjék meg, hogy utaljak arra is, hogy a büntetés-végrehajtás központi beruházási előirányzata 1 milliárd 498 millió forintról 3 milliárd forintra fog változni '99-re, ez több mint 200 százalékos növekedést jelent. Ez a lehetőség fogja biztosítani számunkra, tisztelt Ház, hogy a '98-ban megkezdett valamennyi jelentősebb beruházási feladatunkat folytatni tudjuk, és új beruházások is meg tudnak indulni 1999-ben.
Gyakorlatilag nincs olyan büntetés-végrehajtási intézetünk, ahol jelentős fejlesztésre ne kerülne sor, ezek közül kiemelnék néhányat. A fiatalkorúak bv-intézetében például 200 millió forintos költséggel új konyhablokkot fogunk építeni, a sátoraljaújhelyi fegyház és börtönben rekonstrukció fog történni, ugyancsak 200 millió forint értékben. Elmondanám, hogy a sopronkőhidai fegyház és börtönben úgy zárkaépület-rekonstrukcióra, mint 16 darab szolgálati lakás építésére több mint 310 millió forint fordíttatik. A legnagyobb beruházásunk a budapesti Venyige utcai objektumban egy 600 férőhelyes új előzetesház építése, amely nagymértékben enyhíteni fogja a Budapesten e területen tapasztalható gondokat.
Nagyon fontosnak tartom, hogy a 200,1 százalékos beruházási előirányzat-emelkedésén kívül további lehetőséget fog az is jelenteni, hogy az elmúlt két év gyakorlatától eltérően nem kell átcsoportosítani előirányzatot személyi juttatásra, illetve dologi kiadásra. Minden megkezdett beruházás folytatható tehát az eredeti tervek szerint, és határidőre be is fejezhető.
Harmadszor a büntetés-végrehajtásnál több év óta megfigyelhető azon problémáról szeretnék szólni, mely szerint folyamatos likviditási gondok voltak a dologi kiadások területén. A 30 napon, illetve 60 napon túli kifizetetlen számlák, amelyek felhalmozódtak, állandóan 2-300 millió forintos adósságállományt jelentettek. A dologi előirányzatok 41,8 százalékos növekedése lehetővé fogja tenni, hogy ezek a problémák megszűnjenek, és lehetővé váljon a nem gondok nélküli, de a korábbi éveknél könnyebb gazdálkodás.
Tisztelt Országgyűlés! Fontosnak tartottuk, hogy felhívjuk a figyelmet ezekre az összefüggésekre, és reményünket fejezzük ki az igazságügyi tárca vezetése részéről, hogy a következő év, ha nem is könnyű, de mégis, az idei esztendőnél lényegesen könnyebb gazdálkodási feltételek között fog zajlani.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit