DR. ISÉPY TAMÁS

Full text search

DR. ISÉPY TAMÁS
DR. ISÉPY TAMÁS, a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság alelnöke: Tisztelt Országgyűlés! A beterjesztett javaslat pontosan és tömören tartalmazza a tényállást, valamint a mentelmi bizottság 8 igen és 2 tartózkodó szavazat mellett meghozott majdnem egyhangú határozatát.
Két dolgot emelnék ki. Az egyik: az érintett képviselő saját maga is kérte az adott ügyben, hogy a bizottság javasolja, az Országgyűlés pedig a javaslatnak megfelelően függessze fel a mentelmi jogát. Általában a képviselő ilyet akkor kér, ha meg van győződve az ártatlanságáról, amit egyébként nem neki kell bizonyítania, hanem fordítva: a vádhatóságnak kell a bűnösséget bizonyítani.
A másik, amit szeretnék kiemelni: az elmúlt ciklusban tárgyalt egyik mentelmi ügyben, amikor hasonló módon az egyik képviselő egy magánokirat-hamisítás vétsége miatti gyanúban - mert az ügyészség csak gyanút fogalmaz meg - kérte mentelmi joga felfüggesztését, a javaslat egyhangúlag a mentelmi jog felfüggesztésére irányult, az Országgyűlés döntésénél - „az én kutyám kölyke, azt nem adom ki”, mint ahogy “földet vissza nem adunk”, volt a régi plakáton - 6 szavazat hiányzott a kétharmadhoz, és utána szegény képviselő úr hiába szaladgált a legfőbb ügyészhez, az Országgyűlés elnökéhez, a mentelmi bizottsághoz, egy letárgyalt ügyet nem lehet újratárgyalni, tehát magán kellett hordoznia azt, hogy a mentelmi joga mögé bújt egy olyan ügyben, amiben ordított a felmentő ítélet lehetősége.
Tehát én ezért kérem, hogy a képviselő úr és az Országgyűlés tekintélye érdekében a mentelmi bizottságnak ezt a majdnem egyhangúlag meghozott határozati javaslatát az Országgyűlés fogadja el.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť