KOVÁCS KÁLMÁN

Full text search

KOVÁCS KÁLMÁN
KOVÁCS KÁLMÁN informatikai és hírközlési miniszter: Köszönöm. (Nagy zaj.) Tehát a postáról szóló T/5681. számú törvényjavaslatról és az elektronikus kereskedelemről szóló T/5578. számú törvényjavaslatról...
Mindenekelőtt szeretném megköszönni a Háznak, elsősorban az informatikai és távközlési bizottságnak, de valamennyi bizottságnak a munkáját, amellyel nagyon komolyan hozzájárult ahhoz, hogy mind a postáról szóló új törvény, mind pedig az elektronikus kereskedelmi törvény vitája eredményesen záruljon.
A postáról szóló törvény önálló törvényben szabályozza egy megújuló postaszolgáltatás kereteit. Szeretném mindenekelőtt hangsúlyozni, hogy a törvényjavaslat egyik kulcsfontosságú előírása, hogy az egyetemes szolgáltatónak az ország egész területén a postai küldeményeket munkanaponként legalább egyszer be kell gyűjtenie, és házhoz kell kézbesítenie. Ezzel a teljes körű szolgáltatás köre nem csökken, tehát azok a félelmek, amelyek a beterjesztett törvényjavaslatnál a plenáris vitában, majd a részletes vitában is megfogalmazódtak, okafogyottá váltak.
A törvény célja éppen az, hogy 2009-re, amikor teljes versenynyitás lesz a postaszolgáltatás terültén Európában, egy versenyképes magyar postaszolgálat vegye föl a szolgáltatások közötti versenyt más szolgáltatókkal. Ehhez a törvényjavaslathoz 33 módosító indítvány érkezett, mintegy egyharmadát támogatta a kormány. A támogatott javaslatok egy része szövegpontosítás volt, de voltak érdemi javaslatok is.
Egyetértettünk azzal a javaslattal, amely a postai szolgáltatásokat igénybe vevők érdekében rögzíti a jövőben a címzett által át nem vett küldemények kezelésére vonatkozó szabályozást.
A második nagyon fontos terület, hogy éppen a fogyatékosok évének megfelelően és a fogyatékkal élők szolgálatában a postai szolgáltatóhelyek akadálymentessé tételéről rendelkezik a törvény, mégpedig lehetőséget adva arra, hogy néhány év alatt a posta a maga erejéből ezt a szolgáltatást, tehát az akadálymentesítést elvégezze.
Ugyanígy több évre ütemezve kell a postának a postai berendezések fejlesztése révén az egyes személyes adatokkal való visszaélések kiküszöbölését biztosítani. A szolgáltatók ezzel lehetőséget kapnak arra, hogy felkészüljenek mindazokra a követelményekre, amelyeket az Európai Unió és most már a hazai jogszabályok is megfogalmaznak.
Nem támogattuk azonban az általános vitában több felszólaló által támogatott módosító indítványt, amely a törvényjavaslat címére vonatkozott. Sokan megjegyezték, hogy nem posta, hanem postai szolgáltatások legyen a törvény címe, ugyanakkor szeretném elmondani, hogy a posta lényegesen összefoglalóbb név, hiszen a postai szolgáltatásoknál lényegesen több, elsősorban pénzügyi, ahhoz kapcsolódó szolgáltatás zajlik a postákon.
Az érdemi módosítások közül nem támogattuk, nem értettünk egyet azzal a kezdeményezéssel, amely arról rendelkezne, hogy a fenntartott körbe tartozó és egyéb postai szolgáltatást az önkormányzatok is a törvény erejénél fogva végezhessék, és ehhez állami támogatást kapjanak. Megfordítva: az a javaslatunk, és az nyert támogatást a törvényben, hogy a fenntartott és egyetemes szolgáltatás a törvényben rögzített módon részben az egyetemes szolgáltató monopóliuma, részben pedig versenykörülmények között kell nyújtani ezt a szolgáltatást. A törvényjavaslat azonban lehetővé teszi a jövőben, hogy az egyetemes szolgáltató postai közreműködőt alkalmazzon - adott esetben ez lehet az önkormányzat is -, tehát maga a szolgáltató, a posta bevonhat a szolgáltatás körébe közreműködőként önkormányzatot, és ilyen módon a kisposták jövője megmenthető.
A postai dolgozók önvédelmét szolgálja az a rendelkezés, amely biztosítja azt a korábbi jogszabály alapján, hogy önvédelmi lehetősége, önvédelmi fegyvere lehessen a postai szolgáltatást végzőknek. Több módosítás érkezett ennek a jelenleg hatályos jogszabályrésznek az eltörlésére. Ezeket nem támogattuk, hiszen az elmúlt időszak is azt mutatja: indokolt, hogy bizonyos feltételek mellett a postai szolgáltatást végzők meg tudják védeni önmagukat vagy munkatársaikat.
(17.50)
Végezetül: nem tudtuk támogatni azt a módosító indítványt sem, amely a posta pénzforgalmi közvetítői tevékenységét és a postautalvány-szolgáltatást kizárólag a Magyar Posta Rt. számára biztosított szolgáltatásként kívánta volna törvényben rögzíteni. Nem támogathattuk, mert az Európai Unió szabályozásával ellentétes. Meggyőződésem, hogy a javasolt módosításokkal korszerű postatörvény születik, amelynek a keretében néhány esztendő alatt a magyar postaszolgáltatás a kiépülő logisztikai rendszerrel és elektronikus szolgáltatásfejlesztéssel együtt versenyképes szolgáltatássá válik.
Még egyszer megköszönöm képviselőtársainknak a vitában elhangzott pozitív javaslatait. Remélem, hogy a most megszülető törvénnyel az ország egyik legnagyobb szolgáltató vállalatának versenyképességét biztosítják.
Az elektronikus kereskedelmi szolgáltatásokkal összefüggő törvénymódosítással kapcsolatosan - bár a vita elég heves volt, és több képviselő felszólalásában érintette, vitatta a törvényjavaslatot - végül mindösszesen két darab módosító indítványt adtak be a képviselőtársak. Az egyik az on-line ügyfélszolgálat felállítását törvényben tenné kötelezővé. Miután erről kormányrendelet már október óta rendelkezik, nem indokolt a törvényt ezzel terhelni. A másik, amivel szintén nem értettünk egyet: egy módosító indítvány, amely a szolgáltatói felelősséget a polgári törvénykönyv általános szabályai alapján javasolta rendezni.
Meggyőződésünk, hogy az elektronikus kereskedelem, az elektronikus szolgáltatás, bár alapvetően természetesen a polgári törvénykönyv általános szabályai szerint zajlik, éppen jellegénél fogva olyan specialitásokat is tartalmaz, amelyeket a törvénynek is tükröznie kell. Ezért szerepel néhány speciális, a polgári törvénykönyv általános szabályai mellett megjelenő részletes szabály vagy különleges szabály erre a szolgáltatási területre. Meggyőződésem, hogy ezzel tudjuk csak elérni azt, hogy nagyobb legyen a bizalom az elektronikus kereskedelem és szolgáltatás irányába.
Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Elnök Asszony! Kérem a tisztelt Házat, hogy az elektronikus kereskedelemről szóló, valamint a postáról szóló törvényjavaslat módosító indítványait a kormány javaslata szerint támogassák, illetve ne támogassák.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť