207. sz., szeptember 7. SZÓBELISÉG

Full text search

207. sz., szeptember 7.
SZÓBELISÉG
Nem mondhatjuk, hogy az igazságszolgáltatás tekintetében semmi sem történik. Nem mondhatjuk különösen ma, midőn a büntető kódex életbe lépett, s ami eddig a bírák bölcs belátására volt bízva, írott betűben van rendezve. S mégis minden, ami történik, bizonyos visszásság jellegét hordja magán. Mindig a Jókai gazdag bojárja bukkan ki, kinek vagy a nadrágja volt nagyon szép és nem illett a többi ruhájához, mikor meg már a többi ruha volt új, akkorra ismét a nadrág lett kopott. Egyszóval sohasem lehetett jól öltözve.
Tökéletes képe a magyar jogszolgáltatásnak.
Hiszen elég tevékeny ember a miniszter, nem lehet semmi kifogás ellene, talán éppen az is a baj, hogy szakadatlanul dolgozik, igazgat és foltoz, – de ami újat varr, az olyan rossz matériából van csinálva, hogy nem csoda, ha örök vesződés mellette az élet.
Országszerte évek óta hangzik a panasz a törvényhozás, a kormány és az ügyvédek ellen is, hogy az igazságszolgáltatás lassú, rossz és drága, hangoztatják ezt egyesek és testületek: szakemberek és az ügyvédi kamarák, (köztük a szegedi is) rámutattak már a baj okaira, s megnevezték az egyedüli eszközt is, amellyel valahára rendszeresen és a kor kívánalmainak megfelelő módon lenne rendezhető a törvénykezés.
Ez a csodaeszköz pedig semmi más, mint a szóbeliség, nyilvánosság és a közvetlenség.
Évek óta ezt kiabálja mindenki egész tüdejéből, s hallja is, át is érzi mindenki, csak éppen a miniszter siket örökké. Egy rossz perrendtartási javaslat a másik után születik, de egyetlen egyben sincs figyelembe véve ez általános óhajtás, a szóbeliség és nyilvánosság elve, akár csak úgy is, mint előre vetődő árnyék, nem érezhető ki egyikben sem.
E törekvés kíséretében föl lett hozva az is, hogy a királyi tábla decentralizációja is együtt jár a nyilvánosság behozatalával és különösen azt hangsúlyozta, de önként is értetődik, miszerint a királyi tábla decentralizációját kell hogy a perrendtartás gyökeres átváltoztatása megelőzze, és hogy a decentralizáció már magában föltételezi a szóbeli nyilvános és közvetlen törvénykezési eljárást.
De hát a mi tudós és mondhatnók szobatudós Paulerunknak az tökéletesen mindegy, beszélhet az egész világ, impavidum feriunt ruinae, ő a maga lassú tempójában csinálja félszegen és rendszertelenül jogszolgáltatásunk reformját, a közönséges szellemek azon taktikájával, hogy működése impozánsnak tetsszék, lássék, bármilyen legyen is lényegileg. Az anyag fölött uralkodni nem tud, új meg új anyaggal keverve föl az eddigit, s nem bírva abba összhangzatot, arányokat s következésképp életet hozni, rendezés helyett csak még nagyobb zavart csinál.
– Míg a szóbeliségnek híre-hamva sincs még, addig a királyi tábla decentralizációjára vonatkozólag már megindította az előkészületeket; amint az az ügyvédi kamarákhoz folyó évi június 5-én 16.105. sz. alatt kelt fölhívása mutatja, melyben azokat véleményadásra szólítja a decentralizáció kérdésében.
Csak örülhetünk, hogy a miniszter végre gondol a jogszolgáltatás gyorsítására és javítására, csupán azt nem foghatjuk föl, miért nyúl ennek elérése végett előbb a messzefekvő eszközökhöz, és miért hanyagolja el a közelfekvőket, t. i. a szóbeliséget. Vagy ha már különös passziója van megfordított rendben cselekedni s a leves előtt enni meg a húst, a kezeket dörzsölni előbb a lábfájós embernél, mint a lábakat, legalább mondaná ki, nyugtatna meg, hogy rákerül a szóbeliségre is a sor.
Jobb későn, mint soha, de azért nem hallgathatjuk el, hogy egy kissé nagyon későn történik ez. Tizenkét hosszú év lett elpocsékolva! Mert már 1868-ban, mikor a mostani perrendtartás készült is, kiérezhető volt úgy a szóbeliség hiányának, mint a királyi tábla lassúságának bénító hatása a jogszolgáltatásra, s mindjárt akkor be lehetett volna hozni a jó jogszolgáltatás e két legfőbb biztosítékát, melyek közül most is még csak az egyikre van kilátásunk.
Tizenkét év tapasztalata feküdnék most a hátunk mögött, s izmosítaná a törvénykezést, e beteg testet, melyet a sok experimentálás egészen elgyöngített.
Üdvözöljük az első helyes lépést, s kívánjuk, hogy ne maradjon ennél, mint sok más dolog. Az ügyvédi kamarák is, itt az ideje, szólaljanak föl újólag a szóbeliség mellett, hátha talán meg fognak hallgattatni.
Azért mondom talán, mert nálunk olyan nagyszabású embereknek tartják magukat a miniszter urak (szegény liliputiak), hogy fölötte állanak a nemzetnek mindenben. Angliában nincs eset rá, hogy valami »meg ne történjék, amit a nemzet, a szakkörök ilyen állhatatosan sürgetnek.
Az csak itt történik, hol mindent a saját rizikójára tesz a miniszter, hol nem törődnek a jövővel, csak a pillanat sikereivel, hol álambíció vezeti a kormányzó köröket, s dolgoznak mátul holnapig a majoritás számára és ízlése szerint, amelynek kegyelméből vannak és uralkodnak, s amelynek haragjából kicseppenhetnek, úgy tűnve föl előttünk, mintha magok sem bíznának a jövőben, s mintha magok sem becsülnék önmagukat többre, mint csupán arra, hogy a miniszteri széken ideig-óráig fönn bírják magukat tartani, s munkálkodásuknak a célszerűség és hasznosság mázát kölcsönözni.
Paulerre nem egészen illik ez rá. Ő akar is, tud is dolgozni. S ha az a nagy hibája nem volna, hogy szobatudós, bizalommal néznénk reformjai elé.
Tudákossága rossz útmutató, mert az csak szögletes egyoldalúság, ha a nemzetet nem ösmeri, – amelynek számára hozza a törvényeket.
A kerületi táblák gondolata jó gondolat, – nem azért, mert mi szegediek is kapunk egyet, – ha ugyan nem Trefortot fogunk Paulerben is – hanem azért, mert a kerületi táblák és a szóbeliség kétszeresen gyorsítják és javítják meg a törvénykezést, – mely éppen lassúsága és költséges volta miatt olyan igazságszolgáltatás volt már, – hogy az is [annak is], aki igazságot kapott, sírva nézhettek a szeme közé.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi