152. az., július 3. SZEGED, JÚLIUS 2.

Full text search

152. az., július 3.
SZEGED, JÚLIUS 2.
Az európai politikának rég volt olyan csendes nyara, mint az idei. A berlini konferencia működését kivéve, mely olyan, mint a szentelt víz, alig fordul elő olyan mozzanat, mely méltó lenne a megemlítésre.
A mi szűkebb belvilágunkban, melynél tovább vidéki lapnak kiterjeszkedni, egyes meglepő európai események ismertetését kivéve, nem lehet föladata, szintén csendes medrükben folynak a dolgok, s ha jó Prónay József újdonsült államtitkár és megrozsdásodott mameluk nem szánja rá magát, hogy a mezőkövesdi kerületben beszámoló beszédet mondjon, akkor a lapoknak abszolúte nincsen miről írniok.
Azaz mondhatott volna ő beszámoló beszédet a mezőkövesdi kerületben, csak bolondot ne mondott volna.
Vagy hogy talán nem is mondott azzal bolondot, amikor kijelentette, hogy a szélső baloldali törekvések jogosultak, hanem az egy előre kiszámított taktika első griffje.
Mert, amíg csak maga Prónay József mondta ezt a mezőkövesdi kerületben, addig ugyan írtak róla a lapok, magyarázgatták, toldozgatták, mert tárgy szűkében kénytelenek valának vele, de azért mind azt hitték, hogy Prónay József bolondot mondott. – Amióta azonban Csernátony Lajos, szintén megrozsdásodott mameluk, az ő »Ellenőr«-jében (vagyis inkább a Tisza »Ellenőr«-jében) megpecsételi ezt a mondást és kijelenti, hogy egy jó hazafi sem mondhat le arról a törekvésről, hogy Magyarország önálló ország legyen, azóta mindinkább bizonyosabbá válik, hogy Prónay József nem annyira mondott bolondot, hanem egy új lépvesszőt vetettek ki vele a nép számára: egy új lépvesszőt, melynek rövid summája az, hogy Tisza Kálmán a néppel érez, hogy a közjogi alapon sántikáló, hogy a minden liberális intézményt eltipró és a Bécsnek görnyedező miniszter egy független Magyarországról ábrándozik, s hogy ha – quod deus avertat, mondják ők – meg találna Tisza Kálmán, a rebellis vérű hazafi bukni, akkor bizonyára a szélsőbalhoz megy át összes cókmókjával (mamelukjaival) egyetemben.
Takaros fortély és egészen új. Meglehet, hogy jól is van tervezve, mert az áldott Magyarországon könnyen hagyja magát elbolondítani a nép, még azok által is, akik már többször rászedték. A nyájas arc és a kacérkodás többnyire sikerre számíthat.
Hanem hát Tisza Kálmán úrék is bizony szűken lehetnek, ha már ilyen nem éppen tisztességes fortélyhoz kell nyúlni, hogy uralmukat fönntarthassák ideig-óráig, a népszerűség ilyetén erőszakos kitatarozásával.
Prónay államtitkár szavai nagy port vertek föl, ha a nép közt nem is, de annál nagyobbat a politikai körökben, s azoknak fontosságát a Csernátony cikke után tagadni nem lehet.
Kétségtelen, hogy a nemzet Tisza Kálmán csínyjeinek egy újabb nemével áll szemben, de bizton reméljük, hogy a »bihari pontok emberének« legalább a sanior pars nem fog elhinni semmit.
A szélső balpárt hívei pedig, ha keblük ellágyulni találna az apostolok útján kieresztett új tanok hallatára, s könnyenhívőségük talajában a rokonszenv kezd csírázni Tisza mellett, legyen az a rokonszenv annyira teljes és őt körülölelő, hogy kívánják ők egészen maguk közé, s ennek elérése végett működjenek közre velünk együtt a megbuktatásán.
Majd igazándi-igazán kiviláglik akkor, hogy bolondot mondott Prónay József államtitkár és megrozsdásodott mameluk a mezőkövesdi kerületben.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi