145. sz., június 25. A »PESTI NAPLÓ«

Full text search

145. sz., június 25.
A »PESTI NAPLÓ«
Az történt, ami még soha. A veszedelem hozta a szerencsét.
Szeged katasztrófája emlékeztet azokra a halálfej alakú edényekre, amelyekben az életeszencia van.
Igen, kétségtelen már, hogy itt különb város fog lenni az – előbbinél. A szél, mely fölkapja az összekavart port és az asztalos műhelyek forgácspántlikáit, hogy gomolyokban forgassa a levegőben, egy nagy jövőnek tanújeleit ringatja szárnyán, mert az épülő házak anyagából szóródnak be porral és forgáccsal a »hajléktalan város« fiatalodó utcái.
Ami előbb álomból óhajtás lett, ami utóbb óhajtásból ténnyé vált, azon már kételkedni nem lehet. A város épül. Felhők, ha évek múlva erre járnak, a házfödelekre ülhetnek pihenni. Mert ahol kunyhók voltak, házak épülnek helyettük, s magas paloták ott, hol házak voltak.
Ki hitte volna? Senki. S hiszi most mindenki.
Isten a dolgunkat fölvitte. Az ország kényeztetett »betege« lettünk. Olyan jó dolgunk van, hogy szinte kényelmetlen lesz a kórágyból fölkelni.
Annyira kenegették, simogatták a fájó lábunkat, hogy egészen rászoktunk, s odanyújtottuk az egészséges lábunkat is: hadd cirógassák azt is.
S bizony cirógatta az ország, hogy szinte csurog róla az izzadság a nagy részvéttől: áldja meg az isten ezt a jó országot, amely senkinek se különb édesanyja!
Volt egy kis nimbusza a városnak. Azzal lett csinálva a részvét, hogy a részvét segélyt teremtsen.
De a részvét többet tett: megteremtette a segélyt, s azonfölül a kis nimbuszból nagy nimbuszt csinált.
Virágból, ha gyümölcs lesz, a virág elvész: az a sorsa – itt a virág is megmaradt nagyobbnak, szebbnek: az a szerencsénk.
Mindenünk van: Nimbusz, Segítség, Munka. Ez az utóbbi a magunké. Az első kettőt adták, akik talán nem is tartoztak nekünk, a harmadikkal mi tartozunk »magunknak. Minden adósság közt ez a legnagyobb.
Lerójuk. A vér máris egészségesen kezd az erekben lüktetni, s amint föllábadóban beteg szokásaként mindent apróra megbeszélnénk, nem egyszer jutott már eszünkbe a többi közt, hogy tulajdonképp kinek is tartozunk mi leginkább köszönettel, hogy talpra állunk?
Azt mondtuk, hogy az ország részvéte emelt föl.
Igaz, de kinek köszönhetjük akkor azt a részvétet? Mert! sem támad magától, se jó, se rossz. A kolera, mely egyszerre elborítja a levegőt, keletkezik mocsárokból, háborúkból; az illatot, melyet a szél széthordott egy-egy reggelen, olajfaerdőkben szedte.
Erdő adta…. de mit érne ha a szél szét nem hordta volna?
A részvét kútforrása maga Szeged lehetett, a mag tán innen van, – de annak még ki is kellett kelni mindenütt...
Kinek az érdeme ez?
Király szemének könnye lett volna ily termékeny, s ilyen áldással viselős?
Nem, – a királyt már a kész részvét hozta ide. Könnye szánalom volt, kegynek mondták, szava biztatás volt, ígéretnek nevezték, a könny és biztató szó nem volt hiába.
Mert e könny első csöppje lett a jóság kifogyhatatlan forrásának, s mert a biztatást kötelezőnek nézte az ország.
Vagy a nagyhatalmú miniszter, Tisza Kálmán palotájából pattant volna ki a szikra, mely egyszerre átmelegítette, átvillanyozta a szíveket Szeged mellett?
Nem, – mikor Tisza Szegedet fölkarolta, akkor már az egész közérzület nyomása alatt cselekedett.
Melyik szél hordta hát szét az olajfaerdő illatát?
Talán gondoltunk már rá, de még nem volt kimondva hogy: a sajtó.
Mikor március sötét éjjelén megkondult, majd elhalt a vészharangszó Szegeden,…. tovább kongott az, és soká kongott mindenütt,… hol a betűk beszélni tudnak.
A magyar sajtó teremtette a közrészvétet, s a közrészvét hozta le a királyt. Király s a közrészvét, e kettő együtt tette kezdeményezővé a minisztert, engedékennyé a parlamentet. A »hatodik nagyhatalom« nyert meg itt ismét egy nagy háborút. Ülje meg az áldás fegyvereit örökkön örökké!
Leégett Kolozsvár, elpusztult Miskolc, jó magyar város mind a kettő, de a sajtónak más dolga volt akkor, vagy nem látott pusztulásukban nemzeti ügyet veszni, s a két szerencsétlen városért nem történt semmi, mikor azonban Szeged pusztult el, egyszerre fölhangzott a jajszó, néma betűk vitték mindenfelé a zokogást, halott feküdt a ravatalon minden háznál.
Majd a föltámadás trombitája harsant, s meg nem szűnt míg a szívek meg nem nyíltak, és amíg föl nem pattant fölöttük a koporsó födele.
Nem a helyi sajtóról szólok – egyetlen forró csöpp át nem melegíthet egy egész tengert, ha hideg, hanem szólok az összes hazai sajtóról, s különösen arról a lapról, amelynek valamennyi között legtöbbet köszönhet Szeged városa.
Ez a »Pesti Napló«.
Az »Egyetértés« állhat csak meg mellette. Az »Egyetértés« sokat tett Szegedért, sokkal tartozik neki minden szegedi ember, de mégsem annyival, mint a »Pesti Napló«-nak.
A jó »Pesti Napló«, mely egy harmadszázad óta tartja tenyerét a nemzet szívén, mely hol megvénül, hol megifjodik, a jó »Pesti Napló« nem hagyott el bennünket a veszedelemben, betakart nagy lepedőjével s szolgálatunkra bocsátotta azt.
Soha melegebben senkit sem szerettek, soha szavaknak meggyőzőbb ereje nem volt. Melegség sugárzott minden cikkből, mintha érző szívekből volnának összerakva a sorok.
Urváry Lajos- és Kaas Ivoré az érdem: sohasem mulasztottak el egy adott alkalmat sem, hanem fölkerestek minden képzelhető alkalmat.
Tizenegy cikk jelent meg a »Pesti Napló«-ban körülbelül egy év alatt a mi érdekünkben, ott, ahol igazunk volt, mi mellettünk, ott, ahol nem volt igazunk, ott is a mi védelmünkben.
Tegnapelőtt jelent meg a tizenkettedik cikk a szegedi egyetem mellett, melynek eszméje jóformán e lapban keletkezett s ért meg annyira, amennyire van.
Ez alkalmat ragadtuk meg, ha tán későn is, némileg kiemelni azon nagy érdemeket, melyekről mindenki kell hogy tudjon Szegeden, azon nagy érdemeket, amelyeket a magyar sajtó szerzett együtt és egyenkint, de amelynek két legbátrabb, ügyeinkben legéberebb képviselőjét, az »Egyetértést« s különösen a »Pesti Naplót« illeti köszönetünk legnagyobb mértékben.
Ideje lenne, hogy a közgyűlés is tegye meg e tekintetben kötelességét.
Mert ahol a köteles hála sem terem meg, bizony nagyon sivár talaj az.
Sivár talajba pedig ezentúl kinek volna kedve ültetni virágokat?

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi