szeptember 30. 270. sz.,

Full text search

szeptember 30.
270. sz.,
Minden embernek megvan a maga politikája és annak védelmére a maga fegyverei. A két legutóbbi nap eseményei három nagy politikust vetettek felszínre.
Lássuk, melyik nagyobb?
Szent-Lonkay Antal bácsi például azt mondja, hogy aki húsz forintnál (ennyi tudniillik a »Magyar Állam« előfizetési ára) olcsóbb lapot tud adni a publikumnak, az eo ipso vagy bankócsináló, vagy lopja a pénzt…
Tisza Kálmán azon nyargal, hogy aki még többet akar tudni, mint amennyit ő mondott a keleti kérdésben (pedig még eddig nem mondott semmit), az azt kívánja, hogy a kormány terveit feltárja… elárulja, márpedig a kormány képviseli a hazát, ezen elárulás hazaárulás lenne.
Sphinx úr tehát hallgat következetesen, legfelebb ott künn az országházi folyosón ereszti meg fullánkjait azok ellen, akik mély hallgatása megtörésére nógatják.
– Ez a Simonyi báró! Tudjátok, miért haragszik rám a háládatlan! Mert olyan helyre állítottam, ahol azonnal ki kellett mutatnia, mit ért a minimál és maximál vámtarifához.
Nem utolsó ember a maga nemében Mac-Mahon marsall sem. Mintha csak a mi Tiszánknak a szakasztott mása lenne. Alkalmasint együtt tanulták a magas politikát – a lapos furfang és raffinírozottság iskolájában.
Mac-Mahon úr ugyanis nagyon megijedt a Thiers közzétett manifesztumától.
A nagy halott szavának… mely mintha a sírból a néma rögök közül tört volna fel óvón, biztatóan nemzetéhez, több hatása volt, mint amennyit a marsall úr óhajtott…
A tisztelt marsall fogta tehát magát s mesterségesen elterjeszté a nép rétegében, hogy az a Thiers-féle manifesztum apokriftiszta, merő koholmány. Persze hisznek neki!
Az emberiség átka az, hogy minden hamis prófétának akad hivője. Hisznek Lonkaynak, Tiszának, Mac-Mahonnak.
Hiszen egyforma nagy ember mind a három; s bajos volna megmondani, kit tiszteljünk közülök jobban? Lonkay már a pápától is kapott levelet, mint ma dicsekedve megjegyzi a tíz forintos lapok elleni polémiájában.
Igen, de Mac-Mahon szinte levelezik a pápával.
Az ám, csakhogy Tisza meg maga a kálvinista pápa.
Eh, mit! döntsék el az utódok, melyik a különb ember.
A Wagner–Perczel-féle párbaj még mindig élénken foglalkoztatja a kedélyeket, s csak most tűnt ki igazán, milyen gavallér vérű nemzet vagyunk, – midőn évek óta argumentálgatva csendesen a párbaj ellen, – most, hogy egy igazán komoly párbaj kerekedik, – a szomorú győztes pártjára állunk, s a szelídnek panaszolt törvény szigorúságából is le szeretnénk könyörögni valamit.
A közvélemény gavallér… a törvényszék is az… enged az előbbi nyomásának (Wagnert ma alighanem szabadlábra helyezik), sőt a miniszterben magában is túlsúlyra kap az atya fölött a gavallér: (maga tesz lépéseket a királynál Wagner megkegyelmeztetése iránt.)
A középkori daliás idők visszfénye volt az… mégegyszer napsugár, – télen.
Csakhogy a napsugár – télen nem találja meg a szokott tárgyakat, amelyeket bearanyozzon, zöld lombot, rétet, csendes idilli patakot, hanem rideg havat és fagyot, sarat; az enged fel előtte.
A civilizáció olyan másforma erkölcsökkel eresztette föl a XIX-ik századot, hogy bizony valljuk meg, kirí belőle a lovagias korszak[nak] – csak a hajdani társadalom keretébe illő – intézménye, és ha sokáig és így portáljuk a párbajt, mint tettük azt a Wagner Lászlóval szemben, akkor egyszer sem mondom, hogy könnyen meg nem érjük, miszerint körülbelül ilyenforma hirdetési táblákba fog megütközhetni szemünk egy napon:
 
Egy rövid év alatt!
Mint fél megöltem egy embert (ha ugyan a zsidó is ember).
Mint szekundáns… az én felemet ölték meg.
Ezen sikerek felbátorítanak, hogy magamat e téren, mint tökéletesített gentleman ajánljam a n. é. közönség szolgálatára.
Ivánka Oszkár,
első magyar kir. szabadalmazott
ügynöke – a temetkezési egyletnek.
Miután e fennebbi sorok életunt írója biztos tudatában van annak, hogy I. O. úr miattuk provokálni fogja s megölni: lovagiassága azon gyöngéd figyelemre készti, hogy kijelentse, miszerint naponkint 5 és 6 óra közt a szerkesztőségben található.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi