Háromszékről, sept. 16-ról.

Full text search

Háromszékről, sept. 16-ról.
Székező mezővárosunkban S. Sz. Györgyön, az epe-mirigy nagyon dühöngvén, itt gyülést tartani nem lehetett, e helyett Szentkatolnán sept. 12 és 13-án fő király bíránk elnöklete alatt tartók végső közgyülésünket, mellyre kományi biztos Berzenczei László urat is meghívtuk. Ki is kevés idő mulva megjelenvén, kitörő éljen kiállásokkal fogadtatott, s lelkes beszédében a hazánkat veszélyező körülmények megemlílésével, küldetése czélját megmagyarázván, felhívá a nemzetet a Kossuth szabad csapatjábani részvételre, lelkes beszéde viszhangra is talált, mert többen mint 300-an tüstént felcsapának, s még naponként szaporodik számuk, és ha ez igy halad, Háromszék fiatalsága mind felcsap. Felszólítá a nemzetet arra is, hogy a jelenleg öszveirt 19–23 évesekből, nem várva további rendelkezést, mi magunk alakítsunk minden személyválogatás nélkül egy gyalog Honvéd-zászlóaljat; mi elfogadtatván, annak gyorsabb elintézése végett a magyar ministerium megkéretni határoztatott, hogy k. biztos Berzenczei László urat ennek alakításával is bizza meg.
A Kossuth szabad lovas csapatot illetőleg: ajánlá a nemzet azok lovainak tíz hétig szénával és zabbali ingyen tartását, valamint szintén, hogy a fejérneműek és fanyergek kiszolgáltatásában is segédkezet nyujt. A mi a székely nemzet kitelepítését illeti, mennyiben ott a székely nemzet kiemeltetik, köszönetet szavazván, mindezeknek a magyar ministeriumhoz felterjesztése elhatároztatott.
A fegyvert viselő székely atyánkfiai terheinek könnyebbitéseért fő királybíránk indítványára az eddigi mentesített osztály a kedélyek megnyugtatásáért ideiglenesen a határőrzést elvállalta, meghatározván, hogy folyó év oct. 1-ső napjától kezdve a határszéleket közösen őrizendjük.
Végre a közelebbi pozsonyi országgyülés 16-dik törvény czikke értelmében a törvényhatósági bizoltmány megválasztása tűzelvén ki, 120 tagból álló megválasztatott, melly bizottmánynak több tárgyak eligazítása átadatván, a gyülés eloszlott. – r. l.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi