Magyar vezérek diadalai.

Full text search

Magyar vezérek diadalai.
A magyarok azonban előre értesülvén a támadásról, felkészülve fogadták a törököket, visszaverték a támadást és Nádasdy Ferencz vezérlete alatt Koppány ellen indultak, melyet bevettek, mintegy ezer törököt fogságba ejtettek és a palánk körül letelepedett török lakosságot szétriasztották. Ali koppányi bég – vagy mint általában nevezték: a fekete Ali – is fogságba került; Nádasdy Prágába vitette. Egy másik bég valamely földalatti helyiségbe menekült s ott a hozzácsatlakozott törökökkel elszántan védte magát. A magyarok lőport dobáltak a földalatti épületbe s felrobbantották azt. Koppánynál rendkívül becses zsákmány került a magyarok birtokába, melynek értékét 146.000 frt-ra becsülték. Ezenkívül a törökök lovai közül száznál többet zsákmányoltak.
Zrinyi György, Nádasdy Ferenczczel egyesülve, a kálmáncsai sokadalomra ütöttek, s onnan „sok gazdag áros (árús) törököket, számtalan sok szép marhával (árúval) hozának el. Ez lőn nagycsütörtökön” (márcz. 26-án), írja az egykorú és a dunántúli eseményeket közelről ismerő Pető Gergely (Salamon Ferencz i. m. 112.).
A vereség a portán oly megdöbbenést keltett, hogy Murád szultán dühében a saját sógorát: Ali budai basát megfojttatta. Hogy a csorbát helyrehozzák, a szigeti bég, a kit Kis Hasszánnak és Arnaut bégnek is neveztek, a mohácsi, pécsi és az új koppányi béggel egyesülve, augusztusban betört a királyi területre s egészen Regedéig pusztította azt, útközben 20 falut perzselve fel; de midőn a Stájer határszélekről visszatérőben volt, Zrinyi György Nádasdy Ferenczczel, Batthyány Boldizsárral, a kapronczai és más német kapitányokkal egyesülve, a török után vetette magát s Kanizsa közelében, egy tó mellett, aug. 10-én ütött a mitsem sejtő törökre. Ezek a mocsarakba és a közeli erdőkbe menekültek s ott a közeli tó vizében a török hadból mintegy 2000-en pusztultak el s 1300-an estek foglyul. A hadizsákmány is nagy volt és csupán a török lovak közül 1500 került a győzők kezébe. A pécsi és a koppányi bégeket elfogták, a mohácsi bég elesett, a szigetvári béget pedig a selyemzsinór veszélye fenyegette. Sok magyar vitéz gazdagodott meg a zsákmányból és a török rabok váltságdíjaiból. Így csak magának 459Zrinyi Györgynek is 200.000 frt haszna volt a rabváltásokból (Millenn. Tört. V. 442. – Salamon Ferencz i. m. 113.).

Babócsa vára 1664-ben. (Az Orsz. Képtárból.)

Segesd vára 1664-ben. (Az Orsz. Képtárból.)

Zrinyi György. (Az Orsz. Képtárból.)

Gróf Nádasdy Ferencz. (Az Orsz. Képtárból.)

Batthyány Boldizsár. (Az Orsz. Képtárból.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi