Várok pusztulása.

Full text search

Várok pusztulása.
A mellett, hogy az ország hadviselő-képessége napról-napra gyöngült, az előbbi kor védbástyái, a várak is hanyatlottak. A legtöbb vár csaknem minden évtizedben gazdát cserélt s egyik sem tartotta érdemesnek annak fentartására nagyob áldozatokat hozni. Más várak ismét a sok gazda közt 616annyira megoszlottak, hogy a városok csak hosszas egyezkedés után tudtak a fentartási költségekre nézve némi egyezméneket kötni. Ezeket is azonban csak kelletlenül tartották meg. Így 1536-ban az ősi Kesselőkő urai Majthényi Uriel túróczi prépost, Szucsányi János, alsó-lelóczi Ternovsky Felix, Dziviacz Lénárd, Draskovieczy Miklós, Majthényi Bertalan özvegye Katalin, György özvegye Krisztina voltak.
Érdekes és a várak helyzetét szépen megvilágító az az egyezség, melyet a várurak kötöttek egymással. Kimondták, hogy várnagyul nemest vagy nemtelent felfogadnak évi 16 frt fizetéssel, a melyből azonban lovat és szolgát is tartani köteles. Alkalmaztak 8 clienst, vagyis gyalogost, 2 kapuőrt, egy péket, kulcsárt, szakácsot és pinczemestert évi 8 frtért. A várnagy élelmezésére „tres partes dominarum”-ot és 50 köböl búzát kap. Azonfelül minden birtokostól egy ökröt legalább 4 frt értékben s szabadon használhatja az erdőt. A kecskéket és juhokat, amelyeket tilosban fog, ő taksálhatja. A vízi jövedelemből 6 frtot kap s a fölösleget a vár szükségleteire félretenni köteles. Vagyis ebből szerzi be az ágyúkat, a puskákat, kopjákat s más fegyvereket, meg a lőport. Kiadásairól számadást vezetni köteles. Övé a kis-lehotai malom s azonkívül minden várúrtól 3 frt értékű disznót és bort kap. Azonkívül 6 sajtot, 16 denárt vajra és 6 fertály olajat. Minden fél – a sok birtokos négy önálló félnek vétetett – ad 100 sózott halat hamvazó szerdán, egy köböl pohánkát, 1 1/2 köböl kását, 3 kő 16 denárnyi sót. Minden negyedévben kap még 16 urna bort, a fölösleget bors, sáfrány és egyéb fűszerekre teszi félre. Kap még 25 köböl jó árpából készült sört, tejre 3 jó tehenet. Ez a deputatum félévenként Urnapján és Márton napján szállítandó. Végre a vár helyreállítására a prépost 300 frtot adományozott.
Hogy milyen volt még a nevezetesebb várak hadi készültsége is, arra világot vet Oláh Miklós érseknek 1558-ban Kreyweycz Farkassal kötött szerződése, kit az érsek Oláh-Ujvár ágyúmesterévé szegődtetett. Az ágyúmester köteles volt magát az érsek és várnagy parancsainak alávetni s a várban ágyúkat, kisebb és nagyobb falkonétákat, szakállas és kézi ágyúkat, hozzávaló lőporgolyókat, tüzes köröket és egyéb lőszereket nagy mennyiségben gyártani. Ezért a nagy munkáért járt neki havi tíz rajnai frt, azaz nyolcz magyar forint és egyéb semmi. Köteles volt azonban mesterségében egy ifjat kioktatni s csak három havi felmondási idő lefolyása után hagyhatta oda szolgálatát. (Magy N. Múz. lt. nem. regestr.) Mikor pedig 1554-ben a császár elrendelte, hogy Nyitra város védelmére harminczöt gyalogos vétessék fel, a nyitrai várnagy azt irta a kamarának, hogy ezt igen nehéz most megtenni, mert nincs arra való költsége. Majd kikémleli a török szándékát s ha csakugyan erre tart, akkor szerződteti a gyalogosokat, de a kamara tartson készen pénzt számukra.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi