Nyéki Méhes Mózes: A Nyéki Méhes-család és a rokon családok. II. kötet. A szerző kiadása. Budapest, 1937. 8°. 104 + 1. szn. l.

Teljes szövegű keresés

Nyéki Méhes Mózes: A Nyéki Méhes-család és a rokon családok. II. kötet. A szerző kiadása. Budapest, 1937. 8°. 104 + 1. szn. l.
A szerző e művének első kötetét e folyóirat 1933, évf. 81. lapján az időközben elhúnyt Sárközy Imre ismertette. A közelmúltban megjelent második kötet az elsőnek kiegészítése. Utóbbiban a szerző az 1933-ig összegyüjtött anyagát adta közre. Munkája azonban – mint maga is írta – nem lehetett teljes, mert hiszen családtörténeti munka, különösen oly családnak a története, melynek eredete már majdnem egy évezredre, a korai középkorba nyúlik vissza, mindig rejteget megoldatlan problémákat. Az első kötet megjelenése az érdekelt családokat multjuk kutatására indította és segítségére voltak a szerzőnek, hogy az első kötetben megjelent hiányokat, amennyire lehet kiegészíthesse és munkáját teljesebbé tehesse. Ennek és saját kutatásainak eredményeit kapjuk ebben az újabb kötetben. Rendszere teljesen megegyezik az előző kötetével. Először a Nyék-törzsre vonatkozó fontosabb okleveleket közli latinul és legtöbbször magyar fordításban is olykor azonban csak magyar tartalmi kivonatukat. Ez a közlési módszer a család ama tagjaira volt figyelemmel, akik a latin nyelvet nem értik. Ezután a törzs különböző családjaira vonatkozó okiratok regesztáit adja, melyekből megállapítható, hogy a szerző nemzetsége idők folyamán Csallóköznek majdnem valamennyi családjával rokonsági kapcsolatba került. A munkát az újabb adatok alapján kiegészített geneologiai táblák hosszú sora zárja be. Újabb kiutatásai során a szerző eredményként állapítja meg, hogy nemzetsége a honfoglaló magyarság Nyék-törzséből ered és az 1165. évi kiváltságlevelet nyert ősök a Nyék és Kabar törzshöz tartoztak.
Élvezetes olvasmány ez a nagy szeretettel megírt mű. Egy körülzárt kis világnak, a Csallóköznek élete elevenedik fel előttünk évezredes multjából kirajzolt változatos képekben. A család áldozátkészségének, mely ennek a nagy fáradsággal és gonddal összegyüjtött családtörténeti anyagnak a megjelenéséhez a szerzőt hozzásegítette, e mű bőséges szellemi ellenértéke.
Bottló Béla.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem