Társaságunk története 1917–1921.

Teljes szövegű keresés

Társaságunk története 1917–1921.
Folyóiratunk legutolsó kötetét, az 1917-i, XXXV. évfolyamot, teljesen az új czímereknek szenteltük s igy a társaságunk működéséről beszámoló gyülési jegyzőkönyvek is elmaradtak belőle; most tehát a következőkben az 1917. évvel kezdődőleg adjuk ugy az igazgató-választmányi mint a nagygyülési jegyzőkönyveket, de az eddig követett szokástól eltérőleg nem teljes terjedelmükben, hanem helykimélés czéljából csak rövidítve s a lényeges pontokra szorítkozva.
Az 1917. június 10-én tartott igazgató-választmányi ülésen Fejérpataky László, elnök, Csoma Józsefnek, társulatunk másodelnökének halálát jelentette be, kinek érdemeit az igazgató-választmány jegyzőkönyvileg megörökittetni rendelte. – Uj tagokul megválasztattak: Burchard–Bélaváry Andor, Bpest (alapitó), Bodnár István, Szekszárd, Sebestyén József, Bpest, Tatay István; Karánsebes. – A számvizsgálóbizottság beterjesztette jelentését a márczius 3-án teljesített számvizsgálat eredményéről s az 1917. évi költségvetési előirányzatról, mely 9071 K 87 fill. bevétellel szemben 11757 K 62 fill. kiadást tüntetett fel.
Az 1917. november 8-án tartott igazgató-választmányi ülésen Gábor Gyula, Péterfalvi Nagy Albert ugocsai alispán nemességéről szóló tanulmányát mutatta be. – Uj tagokul megválasztattak: Fülep Imre, Nagybánya, Szirmay József, Bécs (pártoló).
Az 1918. április 23-án tartott igazgató-választmányi ülésen uj tagokul megválasztattak: Platthy J. Pál, Mezőhegyes, dr. Palásti Ferencz, Bpest, dr. Vadász Pál, Turkeve, Bodnár Ödön, Nagyvárad, Sárközy Lajos, Korlát, Ujlaky Béla, Bpest, Merczyfalva nagyközség, dr. Juhász Kálmán, Nagyszentmiklós, Kisküküllő várm. levéltára, dr. Fellner Frigyes, Bpest, dr. Móritz Dénes, Czelldömölk, Móritz Gyula, Baltavár, Baloghy Béla, Székesfehérvár, gr. Kornis Károly, Bpest, Edvi Illés Aladár, Bpest, Brogyányi Gyula, Bastyánkapuszta, dr. Friedreich Endre, Bpest, dr. Tóth László, Bpest (alapító). – Fejérpataky László elnök beszámolt az igazgatóválasztmánynak annak az akcziónak eredményéről, melyet anyagi helyzetének javítására indított társaságunk, s melynek eredményekép a következő adományok folytak be a társulat pénztárába: a Magyar Bank és Kereskedelmi r.-t.-tól 5000 K., a Magyar Agrár- és Járadékbanktól és a Magyar Általános Hitelbanktól 500–500 K. és a Pesti Első Hazai Takarékpénztár Egyesülettől 300 K; az igazgató-választmány ugy az ajándékozóknak, mit Horváth Sándor ig-vál. tagnak, a ki társaságunk érdekében buzgólkodott, köszönetét nyilvánította. – A társulatközi mozgalom eredményeit ismertetve, az elnök bejelentette, hogy a nm. vallás- és közoktatásügyi miniszterium által a társaságok segélyezésére engedélyezett összegből társulatunk 4000 koronát kapott. – A számvizsgáló-bizottság beterjesztette jelentését az április 17-én tartott számvizsgálat eredményéről s az 1918. évi költségvetési előirányzatról, mely 11,959 K bevétellel szemben 15,799 K 74 fill. kiadást tüntetett fel.
Az 1918. évi junius hó 27-én tartott igazgató-választmányi ülésen Áldásy Antal bejelentette, hogy a Fejérpataky László 60. születésnapja alkalmából kiadott Emlékkönyv tiszta jövedelmét, 1200 koronát, a kiadók társaságunknak ajánlották fel elnökünk iránt érzett hálás tiszteletük jeléül, hogy ez összegnek, mint Fejérpataky László nevét viselő alapítványnak kamataiból öt évenként a Turulban megjelent legjobb, tudományos becsü dolgozat megjutalmaztassék. – Uj tagokul megválasztattak: Mihálovich Irén, Bpest és Miskolczy László, Bpest. – Az igazgató-választmány tagjaiul megválasztattak: Illés József, Lukcsics József, Lukinich Imre és G. Vargha Zoltán. –
Az 1918. évi junius hó 27-én tartott nagygyülést Fejérpataky László elnök Csoma Józsefről tartott emlékbeszédével nyitotta meg, azután Áldásy Antal tartotta meg előadását a M. N. Múzeum Könyvtárának czímeres leveleiről. A Csoma József halálával megürült egyik másodelnöki székbe a nagygyülés egyhangulag Karácsonyi Jánost választotta meg. A katonai szolgálatot teljesítő titkár helyett Holub József a következő titkári jelentést terjesztette elő:

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem