Jelentés a Magyar Heraldikai és Genealogiai Társaság müködéséről az 1917. évben.

Teljes szövegű keresés

38Jelentés a Magyar Heraldikai és Genealogiai Társaság müködéséről az 1917. évben.
Mélyen Tisztelt Nagygyülés!
Társaságunk fennállásának és müködésének 35. esztendejéről akarunk beszámolni. Nem jubileumi évforduló ez ugyan, de mégis egy pillanatnyi megállásra s visszatekintésre késztetne, ha a mai életbevágóan fontos pillanatokban nem a jelen s a jövő nagy kérdése foglalná el minden gondolatunkat. A multról elég legyen tehát most csak annyi, hogy lelkes és buzgó vezetőinknek három és fél évtizedre terjedő munkássága oly erős alapokat teremtett Társaságunknak, hogy mindeddig sikerült még minden nagyobb megrázkódtatás nélkül elviselni a háboru okozta nehéz viszonyok terhét.
Más oldalról azonban sulyos veszteséget hozott ránk ez elmult esztendő: elvesztettük a magyar heraldikai tudomány nagymesterét, társulatunk egyik másodelnökét, Csoma Józsefet. Az elnöki megnyító beszéd mélyen átérzett, meleg, kegyeletteljes szavakban adott kifejezést e veszteség fölött érzett nagy fájdalmunknak, s a mikor ennek most ujból hangot adunk, benső hittel igérhetjük, hogy az elhunyt emlékét mindenkor kegyelettel fogjuk megőrizni.
Annál a meleg és szoros viszonynál fogva mely Társaságunkat szeretett és tisztelt elnökünkhöz füzi, meg kell emlékeznem itt azon kedves ünnepségekről, a melyeket hálás volt tanítványai rendeztek az elmult évben születésének 60. és történetírói működésének 40. évfordulója alkalmából. Társaságunk is kivette ezekből a maga részét s juniusban tartott igazgató-választmányi ülésünkön Áldásy Antal másodelnök üdvözölte őt, kifejezést adva Társaságunknak iránta táplált őszinte érzelmeinek. S bár elébe vágok a jövő évi beszámolónak mégis úgy érzem kötelességem sietve beszámolnom evvel kapcsolatban arról az örvendetes eseményről, melyről legutóbbi igazgató-választmányi ülésünkön értesültünk, hogy t. i. a volt tanítványok az általuk kiadott Emlékkönyv jövedelmét, 1200 koronát, mint Fejérpataky László nevét viselő alapítványt ajánlják fel Társaságunknak, hogy ebből meghatározandó cziklusokban a Turulban megjelent legkiválóbb dolgozat jutalmaztassék meg. Hálás köszönetünket küldjük a mester nemes szellemében érző és dolgozó lelkes ifju gárdának! Hálás köszönetünket e finom gondolatért, melyhez szeretetük utmutatása vezetett, hogy mivel szerezhetnek igaz maradandó örömet volt tanáruknak, s hálás köszönetünket azért, hogy még szorosabban kapcsolják össze igy Fejérpataky László nevét Társaságunkkal.
Társaságunk tudományos munkássága nem mutathatta fel természetesen azt az eredményt, a melylyel normális viszonyok között beszámolhatott volna. A Turul ugyan megjelent, de erősen redukált terjedelemben. Ez a kötet – az egész 1917-i évfolyam – a czímerrendezés korszakos eseményével foglalkozott kizárólag, s a szerkesztőség felhasználta ezt az alkalmat, hogy gazdagon illusztrált összefoglaló czikkekben ismertesse meg közönségünkkel a magyar czímer egyes részeinek történetét.
Utolsó nagygyülésünket 1916. deczember 16-ikán tartottuk meg, ezen Fejérpataky László elnöknek hosszabb, a czímerrendezéssel foglalkozó tartalmas elnöki megnyitója után Jakubovich Emil ig-vál. tagtársunknak A nápolyi Anjouk magyar igényczímere czímü nagy tetszéssel fogadott értékes tanulmánya került bemutatásra. Majd elnök és két másodelnök választása következett, s a nagygyülés elnökké Fejérpataky Lászlót, másodelnökké pedig Csoma Józsefet választotta meg ujból, Ortvay Tivadar helyére pedig Társa-ságunk volt fáradhatatlan titkárát s a Turul szerkesztőjét, Áldásy Antalt.
Az igazgató-választmány az 1917. évben két ülést tartott, az egyik csak a folyóügyekkel foglalkozott, a másikon pedig Gábor Gyula tagtársunk olvasta fel Péterfalvi Nagy Albert ugocsai alispán nemességéről szóló igen érdekes tanulmányát.
Társaságunk vagyoni helyzetéről a pénztári jelentés fog a mélyen tisztelt Nagygyülésnek beszámolni; azonban már itt meg kell emlékeznem – ismét elébe vágva a majd ez évről szóló jelentésnek – azon támogatásokról, a melyekben társaságunk különféle helyekről részesült. Először is teljes sikerrel járt azon mozgalom, a melyet a Nyelvtudományi Társaság érdemes elnökének, Szily Kálmánnak, kezdeményezésére több tudományos társulat – köztük a mienk is – a czélból indított meg, hogy a háboru okozta súlyos helyzetben az állam támogatását kieszközöljék, és a nm. vallás- és közoktatásügyi miniszter ur 4000 koronát engedélyezett társaságunknak, hogy a Turul legalább régi terjedelmének 2/3-ában megjelenhessék. Örömmel s nagy köszönetünkkel emeljük ki a Magyar Bank és Kereskedelmi Rt. nagylelkü adományát, mely 5000 koronával gazdagította Társaságunkat, s a melyhez Horváth Sándor ig-vál. tagtársunk buzgólkodása segített, valamint a Magyar Agrár és Járadékbank és a Magyar Általános Hitelbank 500 és a Pesti Hazai Első Takarékpénztár Egyesület 300 koronás adományát. Ezek a támogatások lehetővé teszik, hogy a mai óriási nyomdai árak mellett is kiadhassunk a Turult, ha kisebb terjedelemben is.
Társaságunk létszáma 3 200 koronás alapító, 4 pártoló és 19 évdíjas rendes taggal gyarapodott, és összes jelenlegi tagjaink száma, – az elhunyt alapítókat nem számítva – 467.
Kérem a mélyen tisztelt Nagygyülést, hogy titkári jelentésemet, melyet az immár negyedik éve katonai szolgálatot teljesítő titkárunkat helyettesítve voltam bátor bemutatni, tudomásul venni méltóztassék.
Budapest, 1918. junius hó 27-én
Holub József
jegyző.
Az 1920. évi május hó 26-án tartott igazgató-választmányi ülésen Varju Elemér bemutatta a Kecskés-családnak Sopronban őrzött középkori sisakdíszét és czímerét és az Ipolyi-gyüjtemény néhány érdekes czímereslevelét, Áldásy Antal pedig néhány ujabb külföldi genealogiai munkára hivta fel a figyelmet. Végül B. Szabó László a szerkesztésében megjelent gróf Csáky-oklevéltárat ismertette. – Az igazgató-választmány tagjává Jalsoviczky Sándor, ujabb öt évre pedig titkárrá B. Szabó László, jegyzővé Holub József, a Turul szerkesztőivé Áldásy Antal és Holub József választattak meg. – A számvizsgáló-bizottság beterjesztette jelentését a május 12-én tartott számvizsgálat eredményéről. – Elnök indítványára az igazgató-választmány kimondotta, hogy a társaság nehéz pénzügyi helyzetére való tekintettel a tagdíjon felül 3910 korona pótdíjat kér a tagoktól s a kiadványok árát is felemeli. – Elnök indítványára az igazgató választmány a társaság tagjainak a tanácsköztársaság ideje alatt tanusított viselkedését megvizsgáló bizottság tagjaiul Áldásy Antal, Döry Ferencz, Gárdonyi Albert, Hóman Bálint és B. Szabó László tagokat küldte ki.
Az 1920. évi junius hó 26-án tartott nagygyülésen Holub József az Ernst-Muzeum czímeres leveleit mutatta be és ismertette, B. Szabó László pedig a következő titkári jelentést olvasta fel:

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem