Mándi ágak. (Zsarolyáni és Mándi előnévvel.)

Teljes szövegű keresés

Mándi ágak.
(Zsarolyáni és Mándi előnévvel.)
Alapitója a fentebb emlitett Gergely, ki 1571-ben apjával Mihálylyal együtt tiltakozott a Kerepeczyek mándi curiájának eladása ellen, 1572-ben megvette apjával azt, mig 1576-ban anyjával Mándy Erzsébettel eladták az Almássy családnak, mint előbb láttuk.* 1582-ben nagybátyjával M. Alberttel s több társával együtt Rudolf királytól uj adományt kapott Mánd helységre, mely birtokba 1583-ban a leleszi convent minden ellenmondás nélkül be is vezette őket.* Gergelyt és ágát, tekintettel arra, hogy elei már előzőleg négy generatión keresztül szakadatlanul használták a «Zsarolyáni» előnevet s 1582-ben meg Mándra kaptak uj adományt, mind a két előnév megilleti. Gergely 1590-ben öcscse Tamás részére adott zsarolyáni és sámelházi donatio alkalmával királyi emberként szerepelt.* Feleségével Mándi Mándy Borával Mándon lakott; hogy hány gyermeke volt, bizonyosan nem lehetett megállapitani, kétségtelenül az övé volt Tamás, Mihály és Erzsébet Sásvári Egress˙ Miklósnak felesége, de a XVII. század közepe táján 54szereplő M. Pál, István is az ő fiai lehettek, kikről az értekezés végén lesz szó. Tamás a mándi jószágot örökölte s tőle származnak az összes mándi ágnak, mig Mihály Zsarolyánban lakott s 1632-ben unokatestvérével M. Péterrel, Miklóssal, Jánossal és Alberttel együtt vizsgálatot tartott a Zsarolyán és Nagyszekeres helységek között elterülő, vitatárgyát képező erdők felől* s ugyanebben az évben tiltakozott M. Péterrel együtt Uray Ferencz, Kölcsey Péter, Buday István és Kende István ellen, kik Zsarolyán és Szekeres között bizonyos Kercz nevezetü rétet rosályi Kun László szatmárvármegyei főispánnak, az ő sérelmükre, eladtak.* Mihály bizonyára ebből az ügyből kifolyólag vallott 1632-ben ügyvédet.* 1634-ben ujra ügyvédet vallott,* 1640-ben tanuként szerepelt unokaöcscsei osztálylevelén.* 1651-ben Mándon találjuk, mikor is ugyanott Csányi Istvánnak zálogba adott egy mándi házat helyestül 6 frtért.* Mihálynak hihetőleg maradtak utódai, mivel azonban az összeköttetés nem bizonyos, ezeket végül fogom elősorolni.
Az iratok mind a csal. lt.-ban.
Csal. levt.
Csal. levt.
O. L. Kir. tábl. p. 4–2366. No 14. 48. szám.
O. L. Egri kápt., elenchus I. 426. old.
Leleszi elench. VII. köt. M. No. 215.
U. ott. VII. köt. No. 242.
Csal. lt.
Csal. lt.
Tamás 1612-ben tünt fel, mikor is Zsarolyánban Soldos István özvegye Nagy Kata és Erdődy Istvánné Kölcsei Nagy Zsuzska elismervényt adtak arról, hogy néhai atyjokfiának, Soldos Andrásnak javait nemzetes Márton Tamás uramtól kezökhöz vették.* 1640-ben halt meg, három fia Gergely, István és Péter ekkor osztozott a mándi belsőségen 100 frt kötés alatt.* 1641-ben kölcsei Kende Mihály megkinálta bizonyos összeggel őket, hogy zálogban levő fülesdi jobbágyát adják ki.* 1643-ban Gergely és Péter pereskedtek rokonaikkal Zsarolyáni M. Péterrel, Miklóssal és Jánossal, mert ezek engedélyük nélkül Mándon házat emeltek. Farkas István alispán nem adván nekik igazat, Drugeth János országbiróhoz felebbeztek, ki uj itélethozatalra szólitotta fel a vármegye törvényszékét.* Péter ága kihalván, a családot István és Gergely terjesztették tovább. Istvántól származik a mándi idősb ág, kiválva belőle a dunántuli vonal István, József és Gábor ágazatával. Gergely a mándi ifjabb ág őse lett, mely ág unokáiban háromfelé vált: István, Péter és Tamás ágazatára.
Nagy-Iday lt. 1612. Tamás az 1640-es osztálylevélben «nagy» M. T-nak neveztetik, de ez csak idősebb voltára vonatkozik a nála fiatalabb Zsarolyáni M. T-sal (Péter sz.-biró fiával) szemben.
Csal. lt.
Kende lt. elenchusában a szatmárvármegyei levéltárban a Kende családra vonatkozó iratokról készült index.
O. L. Kir. tábl. p. 4–2366. S. 9. sz.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem