Az esztergomi társaspecsétről.

Teljes szövegű keresés

Az esztergomi társaspecsétről.
A különleges érdekü, nagy értékü vitát felidézett pecsétről Horváth Sándor úr azt állitja, hogy az eredeti és bélyege szerint olasznak mondható, arra alapitván e nézetét, hogy Esztergom lakossága is olasz volt. Pedig ebben alig ha nem téved. A város polgársága, az oklevelekből ismert nevekből itélve, inkább franczia eredetü volt s talán nem csalódunk, ha ama tájakra mutatunk, a hol a Bouillonok – Gottfrid és Balduin – laktak, tehát Lotharingiára; a mi tökéletesen összevág azokkal a hiteles történeti adatokkal, melyek a polgári elemnek külföldről Magyarországba vándorlásáról fenmaradtak.
Ime az esztergomi előljáróság névsora a 14-ik század első negyedéből.
Az 1304-ik évben ezek állanak a város élén «comes Rubinus filius comitis Godini judex; comes Frankynus, comes Ladizlauz, comes Nicolaus filius Rubini, comes Gyan* filius Mauricii, comes Elbynus, magister Marcus, comes Nicolaus filius Pasteronis magister Michael, Nikolaus filius Balduini, magister Jepe, magister Sepel et magister Hemer iurati», akik «Nicolaus Gallicus institor noster concivis ügyében intézkednek.*
A franczia Jehan, Jean félreismerhetetlenül.
Az oklevél, mint a két következő is, Kassa város titkos levéltárában őriztetik N. N. 5., 6, és 7. szám alatt.
Az 1307-ik évbeli előljáróság ez: «comes Kunchulinus filius Raab index; comes Valterus, comes Kunchulinus, comes Rubynus filius comitis Godini, comes Ladislaus, Dominicus filius Cheen, magister Marcus, Nicolaus filius Balduyni, Mychael filius Eburkerth, Guthfridus Druzul, Durenk institor et Abraham filius Kolini iurati;» az 1331-ik évben pedig a következők: «comes Pethen index, Gehan filius Mauricii, Nicolaus filius Micaelis, Nicolaus filius Baldani, Stephanus filius Gyleti (!!), Valentinus, Georgius filius Rubini, Stephanus de Zeudem, magister Anda et Stephanus filius Imgrami iurati».
Azt hiszszük, ezek a nevek mindenkit meggyőzhetnek arról, hogy Esztergom polgárai nagy többségükben nem olasz, hanem flandriai eredetüek voltak; a város kettős pecsétjében levő «latinorum» alatt tehát nem olaszokat, hanem vallonokat kell értenünk és végül pecsétünknek eredetét is inkább ebben az irányban kell kutatnunk.
KEMÉNY LAJOS.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem