Még néhány szó a «hűtlen Kozmafiakról».

Teljes szövegű keresés

Még néhány szó a «hűtlen Kozmafiakról».
Wertner Mór ur a Turul 1900. évf. 147-148. lapjain Bánai Kozma nemzetségéről értekezik. Ezen értekezésének kiindulási pontjául egyik, a hütlen Kozmafiakról szóló szerény czikkem szolgál.
Ezen czikkemben a Kún László alatti belvillongások egyik epizódját akartam tisztázni; de hogy ezt tehessem, a hütlen Kozmafiak nemzetségét kellett megállapitanom. Hogy helyes nyomon jártam, mutatja az, hogy Wertner is ugyanazon eredményhez jutott, mint én – de négy évvel előbb. Ezen tényből mások esetleg azt következtethetik – bár Wertner előre tiltakozik ezen feltevés ellen – hogy idegen tollakkal akartam ékeskedni, vulgo: hogy irodalmi lopást követtem el.
Szerencsémre majdnem minden kis dolgozatomban hangsulyoztam, minő nehéz nekünk a vidéken genealogiai tanulmányokat végezni. – A legfontosabb hazai forrásmunkák, oklevéltárak, – a Turul és Századok – több nem telik ki tőlünk. Így Wertnernek az Adlerben megjelent értekezéséről sem volt, nem lehetett tudomásom.
Ennyit irodalmi becsületem érdekében. Wertner elsőbbségi jogát pedig készségesen elismerem. De néhány megjegyzést kell tennem fenn idézett czikkére.
Hogy Tamás bán atyja, Achilles már 1266-ban nem élt – igaz. Dolgozatomban az vagy irás- vagy nyomdahiba 1256 helyett. De arra nézve, hogy Kozma fiai Kozrna és Pál 1295-ben haltak meg, okmányra támaszkodtam: Fejér, VI/I. k. 353. l. Természetes, hogy mivel egy 1296-iki okirat szerint még élnek (Wenzel, X. k. 224. 1.), az egyik okirat keltezése hamis. Hogy melyik – ezt Wertner hivatottabb lesz eldönteni, mint én. Szerintem valószinü, hogy a Fejéré. De ez csak feltevés.
Különben pedig köszönetet mondok Wertnernek, hogy Bánai Kozma nemzetségéről szóló kutatását közölte, mert ez által egy másik kérdésben a téves utról terelt vissza.
Ifj. KÁLLAY UBUL.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem