A Welfek koráról.

Teljes szövegű keresés

A Welfek koráról.
Vilmos, braunschweigi herczegnek tavaly bekövetkezett halála alkalmat nyujtott a napi sajtónak hangsúlyozni, hogy a herczeggel a legöregebb európai dynastia egyik uralkodó tagja megint sírba szállt; még Pierer Lexikonja (4. kiadás) is állítja, hogy egyik európai dynastiának sincsen oly magas őstáblája mint a Welfeknek stb.
Ezen az úgynevezett welfi ház legmagasabb koráról való állítás helyes volna, ha e ház kora első, történetileg elismert ősatyjától kezdve, szakadatlan férfiágban mai napig ki volna mutatható; – jelen sorokban be akarom bizonyítani, hogy ezen kimutatás szigorú genealogiai elvekkel nem egyezik meg.
A történelemben valamikor annyira szerepelt Welfek háza tulajdonképen öregebb s ifjabb ágra oszlik fel. – Az öregebb – igaz – igen tisztességes kort mutat ki, a mennyiben első történetileg elismert őse, kitől a család szakadatlan férfi-ágban származik (noha II. Rudolf grófnak I. Rudolftól való leszármazása nem eléggé hiteles), 824 táján halt meg. Ennek legrégibb állítólagos őse, argengaui Warin gróf, 764-ben fordul elő. Eképen az öregebb Welfek házának kora ugyan tisztességes, de még sem oly magas, mint pl. a Karolingok első történeti őseé.
Ezen öregebb welfi ház III. (genealogice IV.) Welf gróf személyében 1055-ben férfiágban kihalván, birtokai, jogai stb. Este-i Welfre, az öregebb Welfek utolsó tagja nővérének s II. Azzo, Este-i őrgrófnak fiára szálltak át.
Miután ezen Este-i Welf a még manap virágzó úgynevezett welfi dynastiának ősatyja lett, ennélfogva a mai welfi dynastia korának megbirálása alkalmával szükséges azon kérdést tárgyalni, vajjon mily korba nyul fel az Este ház?
Muratori visszavezeti e ház törzsfáját egészen Adalbertig, kiről már 880-ban tesznek említést. Az öreg 95Hübner szükségesnek találja e család leszármazását két táblán letárgyalni, melynek egyikét a régibb, másikát az újabb genealogusok szerint állította össze.
A nélkül hogy itt a «régibb genealogisták» meséit figyelembe vennők, kiemeljük, hogy Hübner az «újabb» kutatások alapján Azzo-t, a fennebbi Este-i Welf atyját, e háznak ősatyjáúl ismerte el.
A mai kutatás más eredményre jutott. Muratorit nem éri ugyan el, de Hübnert túlszárnyalja, minthogy Azzojának dédősét, t. i. a 964-ben elhalálozott I. Azzo őrgrófot ismeri, kitől a család következőleg származtatja le magát:
I. Azzo † 964.; Albert † 995.; Hugo † 1014.; II. Azzo † 1097.; Ligúri őrgróf, feleségei: 1. Welfi Kunigund † 1055. előtt; 2. Maine-i Gersende (vagy Irmgard); 3.? Matild; 1. I. (IV. V.) Welf † 1101. a welfi birtokok örököse 1055-ben, bajor herczeg 1070-ben, az ifjabb Welfek ősatyja.; 2. Fulko örökli 1097-ben az Este-ház birtokait Olaszországban, a ferrárai s modénai herczegek ősatyja.
Ha az eddig felsoroltakat összegezzük, következő eredményre kell jutnunk:
Az ifjabb welfi ház korának megbirálásánál nem szabad annak az öregebb Welfektől női ágon való leszármazását tekintetbe venni, mert ily módon számtalan családra akadhatunk, mely pl. a Karolingoktól női ágon való leszármazás által még magasabb kort mutathat fel mint a Welfek.
Ha pedig az egyedül helyes mértéket, t. i. az Este-ház korát veszszük tekintetbe, akkor a 880 és 964 évszámok e ház történetileg elismert korának határkövei gyanánt merülnek fel, s minthogy vitéz Róbert, a Capetingok s a Bourbonok hitelesen elismert őse már 861-ben neustriai herczeg volt s 866-ban a normannok ellen elesett, ennélfogva a Bourbonok családja öregebb mint az ifjabb Welfek háza.
Dr. WERTNER MÓR.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem