MARSHALL-SZIGETEK

Teljes szövegű keresés

MARSHALL-SZIGETEK
Marshall-szigetek Köztársaság
Republic of the Marshall Islands (angolul)
Óceánia
Földrajz: Terület: 181 km2. Fekvés: Két láncban (Ratak- és Ralik-szigetek) szétszórtan elhelyezkedő, kisebb és nagyobb szigetekből álló csoport a Csendes-óceán Ny-i részében.
Népesség: Lakosság (1988): 40609. Népsűrűség: 227/km2. Etnikai csoportok: mikronéziai, amerikai fehér. Nyelvek: angol (hiv.), mikronéz dialektusok. Vallások: r. kat., protestáns. Főváros: Uliga (7600). Városok: Ebeye, Jalnit.
Államforma: köztársaság. Államfő: Amata Kabua (1990. dec. óta).
A 2 világháború között Japán kormányozta korábbi német gyarmatokon 1946 óta az Egyesült Államok tölt be vezető szerepet. A Karolina- és Marshall-szigeteken, valamint Guamot leszámítva a Mariana-szigetcsoporton az Egyesült Államok 1947. júl. óta gyámsági jogokat élvez. 1975. jún.-ban a Mariana-szigeteken népszavazással Nemzetközösség alakul, amely társul az Egyesült Államokkal, így már nem tekinthető gyámsági területnek. 1985-86-ban az Egyesült Államok a többi szigetnek szabadon társult státust ad: eszerint Washingtonból irányítják a területek védelmét, cserébe az autonóm kormányok szövetségi pénzügyi támogatást kapnak. 1990. dec.-ben az ENSZ megszünteti az Egyesült Államok gyámsági jogait. A függetlenné vált országot 1991. szept.-ben az ENSZ felveszi tagjai közé.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem