Megbízás az értékpapír-forgalmazónak

Teljes szövegű keresés

Megbízás az értékpapír-forgalmazónak
Gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy a befektetőknek csak kisebb hányada keresi fel ügynökét meghatározott, konkrét papír vásárlására szóló megbízással. A forgalmazóra tehát nagy felelősség hárul, hiszen tanácsot, segítséget, információt kell nyújtania ügyfelének. A döntés joga, sőt kötelessége természetesen mindig a befektetőé, azt tőle senki át nem vállalja. A legtöbb forgalmazó (ha nem mindegyik) azonban csak úgy fogad el megbízást, hogy kéri a várható vételár, ill. az eladandó értékpapír egyidejű átadását, letétbe helyezését. Ezt a forgalmazók, ill. a teljes értékpapírpiac biztonsága követeli meg, mert egyetlen ügylet esetleges nem teljesítése láncolatot indíthat el a piacon, több forgalmazót, ill. befektetőt hozhat nehéz helyzetbe.
Minden üzlet alapkérdése az árfolyam. A legritkább esetben szól a megbízás fix árfolyamra, amikor is az üzletkötőnek csak az az egyszerű végrehajtói feladata marad, hogy ha azt a piaci helyzet megengedi, vegyen vagy eladjon. A megbízás másik végletes formája, amikor a befektető teljesen szabad kezet biztosít a közvetítőcégnek az ár meghatározásában, azaz csak annyit mond: a legjobb áron adjon vagy vegyen az üzletkötő. Fejlettebb piacokon ez a leggyakoribb megbízási, ill. ármeghatározási forma. Ez a forma teljes bizalmat feltételez a közvetítőcéggel és üzletkötőivel szemben. A teljes bizalom kialakulásához működő, viszonylag stabil szabályok alapján dolgozó piac szükséges, valamint kialakult, tartós partneri kapcsolatok. Amíg e feltételek nem teremtődnek meg nálunk is, addig valószínűleg a tól-ig árfolyamokra szóló megbízás lesz a leggyakoribb, azaz eladás esetén a befektető a minimális árat adja meg, amin még hajlandó eladni, vétel esetén pedig a maximális árat, amin még hajlandó venni.
Szerződéskötés esetén tisztázandó az is, hogy a befektető a megbízást mennyi ideig tartja, különösen a megadott ár szempontjából, ill. hogy mi történjék, ha az adott határidőn belül az adott árfolyamon vagy mennyiségben az üzlet a piacon nem hozható tető alá. Ebben a kérdésben két különböző lehetőség van: a megbízás. szólhat visszavonásig (tehát határidő nélkül) vagy fix határidőig, melynek letelte után a megbízás vagy automatikusan hatályát veszti, vagy a megbízónak új feltételeket kell szabnia, hogy a megbízás teljesíthető legyen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem