DR. BOGÁR LÁSZLÓ

Teljes szövegű keresés

DR. BOGÁR LÁSZLÓ
DR. BOGÁR LÁSZLÓ, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára: Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Ház! A T/1845. számon benyújtott, a Kossuth-díj és a Széchenyi-díj, valamint a Magyar Köztársaság kitüntetéseinek adományozásáról szóló törvények módosítására vonatkozó javaslat egyes elemei nagy vitát váltottak ki.
A törvénymódosításokról szóló törvényjavaslathoz négy módosító indítvány érkezett, melyekből kettő lényegét tekintve azonos, nevezetesen, hogy a díjnak a jövőben is legyen ruházaton hordható jelvénye.
A két javaslat közül a kormányzat a kulturális és sajtóbizottság javaslatát fogadta el; nevezetesen, a Kossuth- és Széchenyi-díjhoz, természetesen a kitüntetés szimbolikus megjelenítését szolgáló emlékszobor mellett, a jövőben is jár - a korábbitól eltérő kivitelezésű - jelvény, amely arra szolgál, hogy a kitüntetettek ruházatukon is viselhessék a köztársasági elnök által adományozott, kétségkívül legmagasabb társadalmi presztízsű elismerés jelét.
Nem támogatja viszont a kormány azt a két módosító javaslatot, amely a magyar tudomány és művészet, valamint a magyar oktatás és művelődés fellendítése terén szerzett kimagasló érdemek elismerésére megalapítani javasolt Magyar Corvin-lánc, Magyar Corvin-koszorú és Magyar Corvin-díszjelvény elnevezésének Batthyány-láncra, Batthyány-koszorúra és Batthyány-díszjelvényre változtatását, illetve ezen kitüntetéseknek a magyar kitüntetési rendszerbe történő beillesztése mellőzését javasolja.
Batthyány Lajos történelmi nagysága vitathatatlan, éppen ezért döntött úgy a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter, hogy a kormányzati munkában kiemelkedő tevékenységet végzők munkásságát a róla alapított díjjal ismeri el. A kitüntetési rendszerben viszont - érthető okokból - zavart okozna az ugyanazon személyiségről elnevezett két különböző kitüntetés adományozása, ezért a javaslat nem fogadható el.
A vita során a legnagyobb nézetkülönbség a Corvin-kitüntetések alapításának terve körül alakult ki, részben történelmi, politikai okokból, részben a miniszterelnök kitüntetésalapítási jogát kétségbe vonva a vita során. Ezzel kapcsolatban fontosnak tartjuk rögzíteni, hogy a miniszterelnök által alapított és adományozott kitüntetés nem csorbítja az államfő ezzel kapcsolatos alkotmányos jogkörét. Sőt, hozzátehetjük azt is, hogy éppen az előző ciklusban került sor először az államfői kitüntetésadományozási hegemónia kormányfő általi módosítására - több elismerés miniszterelnöki adományozási jogkörbe történő utalásával.
Tisztelt Ház! A kitüntetéseket elsősorban a kitüntetettek minősítik, ők a hivatalos adományozási aktussal nemcsak elismerést kaptak és kapnak, hanem maguk is emelik annak tekintélyét. Kérem, hogy a Corvin-kitüntetések is kapják meg ezt a lehetőséget, amely megadatott a Rákosi-korszakban alapított művészeti díjaknak is, amelyek adományozása azóta is folyamatos: például a Jászai Mari-díjé vagy az 1950-ben alapított és '90-ben megszüntetett, ám a művészvilág kérésére '96-ban újraalapított Kiváló és Érdemes Művész kitüntető címeknek, illetve díjaknak.
Tisztelt Országgyűlés! Befejezésül engedjék meg, hogy megköszönjem valamennyi hozzászóló képviselő aktív részvételét a vitában, illetve a bizottságokban, és kérem a tisztelt Házat, hogy a törvényjavaslatot fogadja el.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)
(17.40)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem