ZSIROS GÉZA, DR. (EKgP)

Teljes szövegű keresés

ZSIROS GÉZA, DR. (EKgP)
ZSIROS GÉZA, DR. (EKgP) Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Nem a frakcióm nevében kívánok szólni, hanem az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága nevében, annak vezetőjeként, illetve felkért előadójaként.
Képviselőtársaim! Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága ma ülést tartott, és az ülésen hozott határozatának a lényegét kívánom ismertetni. Nevezetesen, e szövetkezeti törvény módosításával kapcsolatban azért tárgyalt a bizottság külön, nem a módosító javaslatokról, hanem egy elvi kérdésről, mert korábban itt, a Ház előtt fölmerült egy olyan jellegű észrevételezés, mely a bizottsági tárgyalást indokolttá tette. Az észrevételezés lényege értesülésünk szerint az volt, hogy a szövetkezeti érdekképviseletek véleményének kikérésére nem került sor a Ház részéről, illetve a szövetkezeti törvénynek a záró rendelkezései között a 113. paragrafusban van egy olyan rész, hogy amennyiben az érdekképviseletek és a törvénymódosítás között a véleményeltérés lényeges, azt döntés végett a Kormány, illetve az Országgyűlés elé kell terjeszteni. Bizottságunk megvizsgálta azt, hogy ennek a teljesítése megtörtént-e, s ha nem, akkor miért nem, ha igen, akkor hogyan alakult ez a dolog.
Mielőtt a részletes ismertetésre rátérnék, mindenképpen indokoltnak tartom itt a Ház előtt ismertetni, hogy a szövetkezeti törvényben a vonatkozó paragrafus teljeskörűen hogyan hangzik. A következőképpen: a szövetkezeteket vagy azok tagságát érintő javaslatoknak a Kormány vagy az Országgyűlés elé terjesztés előtt meg kell szerezni az érdekelt országos érdek-képviseleti szerv, illetőleg a közös országos érdek-képviseleti szerv véleményét. Ha a véleményeltérés lényeges, azt döntés végett a Kormány, illetve az Országgyűlés elé kell terjeszteni.
Tisztelt Ház! Elnök úr! E törvényben foglaltaknak megfelelően az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága tájékozódott. Ennek alapján jómagam a következőket tudom elmondani a Ház előtt: nevezetesen azt, hogy a Kormány, miután a tervezetet a Ház elé terjesztette, azt megelőzően, majd aközben is többször egyeztetést hajtott végre, így a szövetkezetek érdek-képviseleteit meghívta, kivétel nélkül mindenkit, majd több alkalommal vitát folytattak le a Földművelésügyi Minisztériumban. Ezeken a vitákon az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága elnökeként jómagam is részt vettem. Majd a vitákat követően az érdek-képviseleti szervezetek megküldték a házelnöknek írásban az észrevételeiket, s azt az elnök úr az érintett bizottságok részére megküldte, illetve az érintett bizottságok ezt közvetlenül is megkapták az érdek-képviseleti szervezetektől. Én a mezőgazdasági bizottság elnökeként minden egyes bizottsági tagnak kiadományoztam ezeket az anyagokat, és a bizottság tagjai erről kivétel nélkül értesültek, illetve ezt kézhez kapva áttanulmányozhatták az abban foglaltakat.
Megemlítem továbbá, hogy az előterjesztésért felelős Földművelésügyi Minisztérium képviselőjét ma az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának ülésén megkérdeztük arról, hogy a törvényben megfogalmazottaknak a továbbiakat illetően eleget kíván-e tenni a Ház, illetve az előterjesztő. A kapott tájékoztatás alapján, miután a törvény a következőképpen fogalmaz – és ezt a részt most harmadsorban idézem –: hogyha a véleményeltérés lényeges – mármint az érdek-képviseleti és az előterjesztésben szereplő megfogalmazottak között, azt döntés végett a Kormány, illetve az Országgyűlés elé kell terjeszteni.
Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! Tájékozódtunk erről, és a Kormány képviselője tájékoztatott, illetve az FM képviselője, hogy ezt teljesíteni fogja még a szavazás előtt.
(21.00)
Miután a törvényhely nem mondja meg azt, hogy ezt írásban kell megtenni vagy szóban, és azt sem határozza meg, hogy az általános vitában vagy a részletes vitában, vagy éppen a vita lezárását követően, tehát a miniszteri zárszóban is megteheti ezt az előterjesztő, éppen ezért a mezőgazdasági bizottság a teljes körű tájékozódás után úgy döntött – többségi szavazással; 3 tartózkodás mellett –, hogy kéri a Ház elnökét, szíveskedjen a részletes vitát lezárni. Elnök úr! Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem