ELNÖK (Dornbach Alajos)

Teljes szövegű keresés

ELNÖK (Dornbach Alajos)
ELNÖK (Dornbach Alajos): Köszönöm szépen. Képviselő Úr! Most válaszolok és észrevételt teszek a felszólalására.
Az ügyrendi bizottság 1993. május 5-én állást foglalt hasonló kérdésekben, részletes, több pontból álló állásfoglalást szövegezett meg. Ez lényegében kiegészíti a Házszabályt. Ugyan nem jogforrás, de a Parlament négy éven át követett gyakorlata szerint ez az ülést vezető elnökök számára kvázi házszabályerejű rendelkezést tartalmaz. És ez az, hogy hasonló esetben, amikor kötelező az érdekképviselet véleményét kikérni, és lényeges véleményeltérés van, az Országgyűlés a véleményeltérést döntésének meghozatala során mérlegeli. Most szó szerint olvasom az ügyrendi bizottság állásfoglalását:
Ennek természetesen előfeltétele, hogy az eltérő véleményekről a képviselők tudomást szerezzenek (például az indítvány indoklásából, vagyis az előterjesztés indoklásából, ami nem a határozathozatal előtti percekben hangzik el, hanem az előterjesztés megindoklásakor vagy az érdekképviseletek írásban előterjesztett álláspontjából)
Én most úgy értékelem, hogy egy ilyen kiélezett vitában – ez visszatérően hetek, sőt hónapok óta vita tárgyát képezi – elrendelem, hogy az eltérő álláspontot az érdekképviseletek bizottsági tagok számára hozzáférhető eltérő álláspontját osszák ki, a képviselők kapják meg, mert az ügyrendi bizottság szó szerint azt írja, hogy a képviselők szerezzenek róla tudomást.
Abban önnek igaza van, hogy nem mondja se Házszabály, se ügyrendi bizottság, hogy ez milyen formában történjék meg. Én úgy rendelkezem, hogy holnap történjék meg. Ez nyilván nem olyan terjedelmű, hogy holnap ne lenne kiosztható. Ez nem fogja gátolni az ügy érdemi kezelését.
Most megadom a szót Lakos László képviselő úrnak a Magyar Szocialista Párttól.
Felszólaló: Dr. Lakos László (MSZP)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem