TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP)

Teljes szövegű keresés

TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP)
TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP) Köszönöm a szót, Elnök Úr! Ügyrendi javaslatom arra vonatkozik, hogy elnök úr máskor tartózkodjon attól, hogy a Háznak és az ország nyilvánosságának a valóságtól eltérő tájékoztatást adjon. Elnök úr ugyanis arra hivatkozott az interpelláció kérdéskörében, hogy a Házszabály 58. szakaszában írt jogát gyakorolta. A Házszabály 58. szakasza azt mondja… (Dr. Mezey Károly: Ez nem ügyrendi javaslat, elnök úr!) …, az elnök minden ülés elején az Országgyűlésnek bejelenti a beterjesztett interpellációkat. Nem átkölti az interpellációkat; a "beterjeszti" kifejezést használja.
Ami pedig a Házszabály 16. szakaszát illeti, ott legyen szabad elmondanom, hogy a Házszabály 16. szakasza… (Zaj. — Dr. Mezey Károly: Mi a javaslat?) … egyértelműen megmondja, hogy tíz képviselő frakciót alakíthat, azt csak be kell jelenteni a Ház elnökének. A Ház elnökének nincs joga azt mondani… (Dr. Mezey Károly tapsol.) …, hogy ezt tudomásul veszi vagy nem veszi tudomásul. Majd ha a Ház kiegészíti a Házszabályt azzal, hogy a Házszabály nem vonatkozik a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Pártra, mint ahogy ezt a Rákosi parlamentje kimondta… (Közbekiáltás jobbról: Halljuk az ügyrendi javaslatot!) …annak idején, akkor nem tudunk mit tenni, akkor majd az ország lakosságához, a választópolgárokhoz fogunk fordulni. (Élénkség, zaj.) De követeljük elnök úrtól és követelem a Háztól, a Magyar Köztársaság Alkotmányát és alkotmányos rendjét tartsa be. A Házra vonatkozik a Házszabály, a Házszabály előírásait az alkotmányügyi bizottságnak sincs joga megszegni… (Felzúdulás a jobb oldalon.) …, az alkotmányügyi bizottságnak joga sem volt megvitatni ezt a kérdést. (Közbekiáltások jobbról: Halljuk a javaslatot!)
Elég szégyen, hogy az alkotmányügyi bizottság tagjai nincsenek azon a jogi színvonalon… (Derültség a jobb oldalon.) …, hogy ezt a rendelkezést felismerjék. Köszönöm a türelmüket. (Zaj. — Dr. Lukács Tamás: A javaslat?! — Bánffy György: Hol a javaslat?)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem