ELNÖK (SZABAD GYÖRGY)

Teljes szövegű keresés

ELNÖK (SZABAD GYÖRGY)
ELNÖK (SZABAD GYÖRGY): Tisztelt Országgyűlés! Bizonyára sokan csodálkoztak, hogy a most elhangzott felszólalás előtt én nem kértem határozathozatalt, nem kértem a Ház többségének állásfoglalását a tekintetben, elhangozhat-e a frakciók által nem támogatott napirend előtti felszólalás. Tettem ezt azért, mert fel kellett tételeznem, hogy az elhangzó napirend előtti fölszólalás netán engem érint, és semmiképpen sem akartam közreműködésemmel olyan helyzetet előidézni, hogy képviselőnő el ne mondhassa az engem ért bírálatát. (Taps a kormánypárti képviselők részéről.) A bírálatra azonban csak tőmondatokkal kívánok válaszolni. (Közbeszólás: Most kell tapsolni! — Derültség.)
Figyelmüket kérem! Az elégtételnek ennyi lehetőségét adják meg nekem.
A sokat emlegetett interpelláció ügyében éltem a Házszabály 17. § (1) bekezdésében és az 58. § (1) bekezdésében az elnöknek, az elnök számára biztosított jogaimmal.
(15.40)
Én ismertettem, bejelentettem G. Nagyné Maczó Ágnes interpellációját. Semmi nem kötelez engem, hogy az ő szóhasználatával is éljek; tartalmilag teljes hűséggel ismertettem mondanivalójának lényegét.
Ami az egyéb észrevételeit illeti, ezek közül konkrét csak az ő általa megalapítani kívánt frakcióval kapcsolatos eljárás, amelyben pontosan követtem a Házelnök számára adódó jogszabályi lehetőségeket és kötelezettségeket.
Legyen szabad ezekkel kapcsolatban most egy hivatalos tájékoztatásra áttérnem, amire áttértem volna akkor is, ha ez a napirend előtti felszólalás nem hangzik el. Tájékoztatom ugyanis képviselőtársaimat arról, hogy az alkotmányügyi bizottság túlnyomó többséggel, azaz 1 érdekelt ellenszavazatával és 1 tartózkodással, az ügyrendi bizottság pedig egyhangúlag úgy foglalt állást, miszerint a G. Nagyné Maczó Ágnes képviselő által 1993. szeptember 27-én bejelentett — idézem — "Független Kisgazdapárt és Piacpárt képviselőcsoportja" — eddig az idézőjel — elnevezésű frakció nem tekinthető megalakultnak. A házbizottság legutóbbi ülésén 7 igen szavazattal 1 ellenében azt ajánlotta nekem mint az Országgyűlés elnökének, hogy a két bizottság állásfoglalását tegyem magamévá, és ennek megfelelő eljárást érvényesítsek.
Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy ezt a bejelentésemet vegye tudomásul. (Dr. Torgyán József: Ügyrendi észrevétel! — Taps a jobb oldalon. — Dr. Torgyán József: Ügyrendi észrevételem van, elnök úr!) Torgyán József tisztelt képviselőtársamat tájékoztatni kívánom arról, hogy ügyrendi észrevételt a Házszabály nem ismer. Ügyrendi javaslatot ismer. Ügyrendi javaslat irányulhat a napirendre, a tárgysorozatra. (Dr. Torgyán József: Ügyrendi javaslatom van!) Ügyrendi javaslat ügyében megadom a szót. (Derültség. — Zaj.)
Ügyrendi kérdésben felszólaló: Dr. Torgyán József (FKgP)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem