JÁNOSI GYÖRGY, DR. (MSZP)

Teljes szövegű keresés

JÁNOSI GYÖRGY, DR. (MSZP)
JÁNOSI GYÖRGY, DR. (MSZP) Elnök Úr! Mindössze három percre kérem a Parlament figyelmét. A Szocialista Párt frakciójának felhatalmazásával rendkívüli ügyben kértem szót, ha ugyan rendkívüli ügynek számít, hogy az utóbbi napokban ismét kiéleződtek a Rádió és a Televízió körül mesterségesen is szított konfliktusok. (Zaj a jobboldalon.)
A szocialista frakció álláspontját e kérdésben már többször kifejtettük. Meggyőződésünk, hogy az ügy megnyugtató rendezése és lezárása csak a médiatörvény mielőbbi parlamenti megvitatásától és elfogadásától várható. Erre vonatkozó országgyűlési határozati javaslatunkat azonban a Parlament többségi szavazással még napirendjére sem tűzte.
Az elmérgesedő és egyre súlyosabbá váló konfliktus azoknak a hangoknak a felerősödésében is döntő szerepet játszott, amelyek a független és szabad sajtó ünnepének furcsa dekorációjaként a Magyar Újságírók Közösségének alakuló ülésén megjelentek. E hangok rossz emlékeket ébresztve, a külső és belső ellenségre hivatkozva megkérdőjelezték a sajtó- és szólásszabadság létjogosultságát, helyettesítve azt a sajtótisztesség politikai-ideológiai színezetű fogalmával. Az ott lezajlott események a sajtó kapcsán ismét felszínre hozták a faji, felekezeti előítéletek felhangjait, amelyek bűnbakképző és társadalmi megosztó jellegüknél fogva rendkívül súlyos károkat okozhatnak az országnak.
Közismert az a néhány nappal ezelőtt kiadott kormányfői nyilatkozat, melyben a miniszterelnök úr a médiatörvény beterjesztése előtt a Parlament kulturális bizottságához fordult, hogy vizsgálja felül a Televízió elnökének szakmai, vezetői alkalmasságát. A Szocialista Párt politikailag rendkívül veszélyesnek tartja ezt a lépést, mert a problémák tisztázása és megoldása helyett a Televízió körül kialakult helyzet súlyosbodásához és elmérgesedéséhez vezethet.
Nyilvánvaló, hogy a koalíciós többségű kulturális bizottságra komoly politikai nyomás nehezedik, hiszen a koalíció legerősebb pártja, az MDF az elhatárolódás megtagadásával burkoltan támogatta a TV vezetői ellen tervezett március 15-i tüntetést. Ezt támasztja alá az a tegnapi napirend előtti felszólalás is, melyben a Kereszténydemokrata Néppárt elhatárolódott korábbi elhatárolódásától, vagy legalábbis újraértelmezte azt, világossá téve ezzel politikai hovatartozását és lojalitását. Az ennek nyomán várhatóan kiéleződő konfliktusok csak a válság elmélyüléséhez vezethetnek, mert növelik a társadalmi megosztottság és a politikai polarizálódás veszélyét.
Még egyszer hangsúlyozom: megítélésünk szerint az egyre kiélezettebb konfliktusok megoldását csak a készülő médiatörvény gyors parlamenti megtárgyalásával lehet előrehozni, mely a személyi kérdések újragondolására is lehetőséget ad. A társadalmi nyilvánosság számára is csak a sürgős törvényi rendezés hozhat megnyugvást, amit nem helyettesíthetnek a médiák körül zajló, presztízsszempontokkal átszőtt, s a közvélemény szemében visszatetszést keltő politikai, hatalmi harcok.
A Szocialista Párt az egyre élesebbé váló konfliktusok megoldásának csak ezt a módját tudja elfogadni és támogatni, amit ebben a formában is szerettünk volna megerősíteni. Köszönöm a figyelmet. (Taps a bal oldalon, zaj a jobboldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem