GÁL ZOLTÁN, DR. az MSZP képviselőcsoportjának vezetője:

Teljes szövegű keresés

GÁL ZOLTÁN, DR. az MSZP képviselőcsoportjának vezetője:
GÁL ZOLTÁN, DR. az MSZP képviselőcsoportjának vezetője: Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés!
Én úgy gondolom, hogy valamifajta félreértés van ebben a dologban. Legjobb tudomásom szerint a házbizottságban nem minden tekintetben úgy vetődött fel ez a kérdés, ahogy az elnök úr most a Házzal ismertette.
Szabad legyen elmondanom, hogy az én értelmezésem szerint mi történt a házbizottságban, miben volt egyetértés és miben nem volt egyetértés. Az én értelmezésem szerint valóban – ahogy ezt az elnök úr volt szíves elmondani – egyetértés volt a házbizottságban abban, tisztelt Országgyűlés, hogy a mandátum- és választási bizottság részletesebben ismertesse azokat az érveket, melyeknek alapján a döntését meghozta, és ami ugye közismerten arra vonatkozik – ez a múlt Országgyűlésen elhangzott –, hogy javasolta a tisztelt Háznak Izsó úr mandátumának igazolását. Ebben valóban egyetértés volt, és a mandátumvizsgáló bizottság jelen lévő elnöke erre vállalkozott, hogy ezt ezen az ülésen megteszi.
Amiről vita volt a házbizottságban, az az volt, tisztelt Országgyűlés, hogy miután megtette ezt a részletesebb ismertetését a mandátumvizsgáló bizottság, utána mikor dönt a Ház Izsó úr mandátumának sorsáról. Ebben nem volt egyetértés a házbizottságban, mert míg az ellenzéki pártok úgy gondolták, hogy most, hétfőn a mandátumvizsgáló bizottság jelentésének megismétlése után dönteni kell, ezzel szemben felvetődött – ahogy azt a kiküldött anyag valóban tartalmazza – olyan javaslat, hogy két hét múlva, vagy pedig a törvényességi óvás kezdeményezése után kialakult eljárás befejezését követően.
Szabad legyen tehát tisztelt Országgyűlés – megragadva az alkalmat – mindjárt elmondani, hogy a szocialista frakció leghatározottabb véleménye, hogy a mai ülésünkön meg kell hallgatni a mandátumvizsgáló bizottság ismételt jelentését, és azt követően a Háznak döntenie kell a mandátum sorsáról. Én most nem kívánok jogi érvekkel operálni ebben az ügyben. Én szeretném felhívni a tisztelt Országgyűlés figyelmét arra, hogy ez egyfajta bizalmi kérdés a koalíció és az ellenzék között. Akkor, amikor egy mandátum sorsát a szabályok szerint többségi szavazással el lehet dönteni, ezt nem lehet másként felfogni, mint bizalmi kérdésként. És én nem tételezek fel senkiről rosszindulatot a múlt heti szavazás kapcsán, csak szeretném a koalíció figyelmét felhívni erre a tényre.
Mi szerethetjük itt egymást, tisztelt Országgyűlés, vagy nem. De az, hogy ilyen kérdésekben milyen precedenst alakítunk ki, ez hosszú távra szóló üzenet a magyar parlamentarizmusnak. Kérném, hogy amikor szavazásra kerül ez a kérdés, ezt mindenképpen vegyék figyelembe.
Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem