ELNÖK (Szabad György)

Teljes szövegű keresés

ELNÖK (Szabad György)
ELNÖK (Szabad György): Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! Mindenekelőtt bizonyos elnöki megnyilatkozásokról kell szólnom, konkrétan a Szájer József által szóvá tettekről.
Nem tudom, Szájer József mennyire folyamatosan vett részt ennek a vitájában, de nyilván értesülve van minden fordulatról, ha távol is volt. Lehetetlen, hogy ne tudna arról, hogy egy értelmezés hangzott el az Országgyűlésben 1992. szeptember 28-án, tehát éppen egy héttel ezelőtt a felmerült kérdésben, hogy hogyan értelmezendő a vonatkozó házszabályi rendelkezés, amire ő itt hivatkozott. A Házszabály vonatkozó pontja nem más, mint az 5. § (e) bekezdésének utolsó mondata – gondolom, erre hivatkozott –, amelyet engedjenek meg nekem szó szerint idézni. "Az Országgyűlés elnöke a bizottság javaslatát – értsd itt a mandátumvizsgáló bizottságot – az Országgyűlés legközelebbi ülésén ismerteti és az Országgyűlés ennek alapján határoz."
Most felmerült – nem akarom az egész vitát idézni – az Országgyűlés nyílt ülésén az a kérdés, hogy ez egyidejűséget vagy egymásutániságot jelent-e? (Moraj a bal oldalon.) Engedjék meg, én is mindenkit végighallgattam. Hallgassák meg az elnöki székből észrevételeimet! (Dr. Tölgyessy Péter: Halljuk!)
Ebben a kérdésben vita támadt. Kezemben van az Országgyűlés aznapi ülésének kinyomtatott jegyzőkönyve, mégpedig a 19 685. hasáb. Amikor is az Országgyűlés megbízása alapján az ügyrendi bizottság, amelynek javaslattétel végett biztosítottuk az ülésezést, megszakítva az ülést – ugyancsak ellenzéki indítványra –, annak elnöke a következőket ismertette: "Ügyrendi bizottságunk megállapította, hogy a Házszabállyal nem ellentétes, ha az Országgyűlés nem az ismertetéssel egyidejűleg, hanem későbbi időpontban határoz. Házszabályunk 5. §-a (4) bekezdése azt mondja, hogy az Országgyűlés elnöke a bizottság javaslatát az Országgyűlés legközelebbi ülésén ismerteti, és az Országgyűlés ennek alapján határoz. Értelmezésünkben tehát nem feltétlenül szükséges az, hogy ugyanazon az ülésen határozzon. Elvileg nem kizárt az, hogy egy későbbi időpontban hozzon erről határozatot. Bizottságunk 7: 4 arányban fogadta el… (Közbeszólások: 7: 5 arányban.) … ezt a javaslatot." Utána Hack Péter ismertette a kisebbségi javaslatot.
Az Országgyűlés elnöke – szabadjon elvonatkoztatnom személyemtől – ellenzéki javaslatra azért függesztette fel az ülést, hogy meghallgassuk az ügyrendi bizottság állásfoglalását. Az ügyrendi bizottság állást foglalt. Többségi állásfoglalást hozott.
Nem tudom, hogyan lehetséges azután…
(Dr. Hack Péter: Megmagyarázzuk?) …, hogy jogtudó ember az elnököt szabálysértéssel vádolja, és nem veszi tudomásul, ami minden jogeljárásban és minden jogállamban kötelező, hogy az ügyben állást foglaló szervnél kezdeményezze a kimondott határozat megváltoztatását, és ha azt nem tartaná meg az elnök, akkor lép fel ellene. Engedje meg Szájer József, hogy ezért tisztelettel, de határozottan ne vállaljam magamra az általa kimondott elmarasztaló ítéletet. (Taps a jobb oldalon.)
Visszatérve az alapkérdéshez, több mint félszáz oldalt tesz ki a házbizottság e kérdésben lefolytatott vitájának anyaga. Nincs mód és nincs ok arra, hogy most én ezt itt részleteiben elmondjam. (Zaj a bal oldalon.) Csendet kérek!
Minden frakciónak ott volt a képviselője. Azért tartjuk a házbizottság ülését – nehéz üléseit –, hogy az ilyen jellegű vitákat elkerüljük. (Közbeszólás a bal oldalról: Felesleges!) Ott volt a mandátumvizsgáló bizottság tisztelt elnöke. Egy kérdésben világos állásfoglalás született. Vita után abban a kérdésben, hogy a házbizottság kívánatosnak tartja a mandátumvizsgáló bizottság jelentésének kiegészítését, azaz több információt.
(16.30)
Ez megint egy olyan elv, amin minden demokrácia nyugszik.
Legyen szabad a következő kérdést feltennem. Mivel itt fenyegetés hangzott el, hogyha itt most a mandátum kérdésében nem lesz azonnali szavazás, akkor egyesek kivonulnak a plenáris ülésről. (Zaj. – Az elnök csenget.) Legyen szabad feltennem a kérdést a frakcióvezetőkhöz, hogy érvényben lévőnek látják-e a házbizottság azon egyetértéssel hozott határozatát, miszerint a mandátumvizsgáló bizottság egészítse ki múltkori jelentését, hogy az Országgyűlés több információhoz jusson. (Közbeszólások a kormánypártok soraiból: Igen.)
Érvényben lévőnek tartja-e Tardos Márton? Tessék!
Ügyrendi kérdésben felszólaló: Tardos Márton, az SZDSZ frakcióvezetője

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem