GAÁL GYULA IMRE (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

GAÁL GYULA IMRE (SZDSZ)
GAÁL GYULA IMRE (SZDSZ) Köszönöm szépen, Elnök Úr. A korábbiakban nem akartam a vitát húzva hozzászólni, most mégis néhány dologra reflektálnom kell – úgy gondolom.
Egy dologban szeretném tisztázni az SZDSZ szerepét ebben a vitában. A házbizottsági ülésen sem úgy hangzott el, hogy azért szeretnénk ma újból megnyitni ezt a részletes vitát, mert módosító indítványokat kívánunk benyújtani, hanem abban a formában, ahogy a kedd esti ülést lezártuk, hogy még vannak hozzászólások, vannak olyan elmondandó gondolatok, amelyeknek indokolt teret adni.
Ezért kértem külön a kedd este, akkor elnöklő Szűrös Mátyás alelnök urat a vita elnapolására, és nemcsak az ellenzék oldaláról, hanem a tisztelt kormánypárti képviselők oldaláról, hogy kiemeljek egyet: akkori beszédemben is említettem, Takácsy Gyula elnök úr is nyújtott be olyan, koncepcionálisan új elemeket tartalmazó módosító indítványokat, amelyeknek az átgondolására időre van szükség. Aznap osztották ki őket. Olyan nagy terjedelmű és koncepcionálisan olyan új gondolatokat vetett fel, mint a privatizációs lízing, ami ezt a törvényt is, a személyi jövedelemadóról szóló törvényt is érinti, tehát egy új gondolatkör, amire – úgy ítéltük meg – nem lehet egyből reagálni, kell rá ez a két nap –, azért szükséges, hogy ma újra megnyissuk a vitát, hogy aki úgy érzi, hogy hozzászólnivalója van, hozzáfűznivalója van, az elmondhassa. Úgy gondolom, ezzel reagáltam Szűcs Istvánnak arra a kijelentésére is, hogy az ellenzéki pártok azok, amelyek itt most új módosító indítványokkal, új koncepciókkal próbálják szétbombázni a törvényt.
Nem arról van szó, tisztelt Hölgyeim és Uraim! Arról van szó pusztán, mint ezelőtt fél évvel is a költségvetési törvény vitájában, hogy szeretnénk átgondolni és olyan véleményt mondani a törvényről, amit nyugodtan lehet képviselni és vállalni, és amivel talán befolyásolni is tudjuk a törvényalkotás folyamatát.
És még egy dolog, amire reflektálni szeretnék! Többször elhangzott; egy ellenzéki képviselő kétszer, majdnem fél órát hozzászólt a törvényekhez. Szeretném hangsúlyozni, hogy két külön törvény vitája folyt, és külön-külön a törvényekhez szólt hozzá, tehát nem egy törvényhez szólt hozzá olyan hosszan, és a másik, amit ezzel kapcsolatban mindenképpen le kell szögezni, hogy ez volt aznap az egyetlen hozzászólás a részletes vitához; amit elnök úr itt elmondott hosszan, ezek valóban az általános vitára vonatkozó adatok voltak, hogy mennyit vitatkoztunk róla.
A részletes vitában ez az egyetlenegy időpont volt idáig, amikor hozzá lehetett szólni, és azért volt rá szükség, hogy a mai napon újra megnyissuk, és teret adjunk azoknak a gondolatoknak, amelyek még a képviselőkben vannak. Köszönöm a figyelmet. (Taps az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem