ELNÖK (Szűrös Mátyás)

Teljes szövegű keresés

ELNÖK (Szűrös Mátyás)
ELNÖK (Szűrös Mátyás): Köszönöm. Kérem az államtitkár urakat, szíveskedjenek képviselői helyükre fáradni. (Megtörténik.)
Tisztelt Országgyűlés! Az előterjesztéseket 861-es 863-as és 864-es számon kapták kézhez képviselőtársaim. A benyújtott számos módosító javaslatról az alkotmányügyi bizottság jelentést készített, 3280-as számon. Határozathozatalunk során e jelentés sorrendjét követjük.
Bejelentem továbbá, hogy dr. Szigethy István képviselőtársunk és dr. Szájer József képviselőtársunk 3290-es számú csatlakozó módosító javaslatát az alkotmányügyi bizottság jelentése nem tartalmazza. Igen, erről szólt Salamon László doktor, az alkotmányügyi bizottság elnöke.
Felhívom képviselőtársaim figyelmét, hogy a bíróságokról szóló 1972. évi IV. törvény módosításához az Alkotmány 50. §-ának (4) bekezdése értelmében a jelen lévő országgyülési képviselők kétharmadának "igen" szavazata szükséges.
Tájékoztatom képviselőtársaimat, hogy a jelentés l-es, 2-es, 12-es, 14-es, 22-es, 23-as és 25-ös pontjai zárt logikai egységet képeznek. Arra figyelemmel azonban, hogy a bíróságokról szóló törvény módosításához kétharmados többség szükséges, a jelentés l-es, 2-es, 12-es 14-es pontjait külön teszem fel szavazásra. Ugyanakkor a jelentés 22-es, 23-as és 25-ös pontjai már a büntető eljárásról szóló törvény egyes rendelkezéseit javasolják módosítani, így azokról csak a bíróságokról szóló törvény módosításának szavazását követően határozhat az Országgyűlés. Felhívom a figyelmet arra is, hogy az utóbbi három javaslatról akkor tud határozni az Országgyűlés, ha az előző négy javaslatot elfogadta.
Dr. Szájer József a jelentés 1. pontjában a törvényjavaslatot új 1. §-sal javasolja kiegészíteni, melyben a bíróságokról szóló törvény 14. §-át új bekezdéssel egészítené ki, továbbá a 2. pontban a törvényjavaslat 2. §-ában a bíróságokról szóló törvény 20. §-a (5) bekezdésének módosítását javasolja, majd a 12. pontban a törvényjavaslat 7.§ (2) bekezdésének elhagyását javasolja, továbbá a 14. pontban a törvényjavaslat 7. § (3) bekezdése kiegészítését javasolja.
Ezek lényege, hogy a hivatásos bírák ne legyenek a fegyveres erők és fegyveres testületek hivatásos állományú tagjai, továbbá indítványozza a katonai ülnöki rendszer megszüntetését. A javaslatot az alkotmányügyi bizottság nem támogatja. Miniszter úr?

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem