RÁDAY MIHÁLY (SZDSZ):

Teljes szövegű keresés

RÁDAY MIHÁLY (SZDSZ):
RÁDAY MIHÁLY (SZDSZ): Elnök Úr! Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Itt nézegetve az interpellációt látom, hogy egy gépelési hiba folytán helyesírási hiba került a szövegbe. Ez már nem korrigálható. Remélem azonban, amiről az interpelláció szól, az a terv még korrigálható.
Kis ügy, de mégis nagy, hiszen egy nagyberuházásról van szó, amelyet nem annak neveznek, csak rekonstrukciónak, mégis nagyberuházás. A Kelenföldi Hőerőmű gázturbinás bővítéséről van szó, amely a jelenlegi tervek szerint felépülve elég jelentősen elrondítja majd – vagy tovább rondítja, ha úgy tetszik – Dél-Buda városképét.
A város fejlődött, növekedett dél felé, elérte, körülvette az eddigi hőerőművet. És kiépül az egyetemi város, és fejlődés van, és Lágymányoson szállodák és irodaházak létesülnek a Csepel-sziget csúcsán és a ferencvárosi Duna-parton, és előbb-utóbb ez a hőerőmű teljesen beszorul a városba, és ha úgy alakul, még az is könnyen előfordulhat, hogy netán egy világkiállítás lesz ezen a környéken, amely most erősen ipari tájat mutat. A város fejlődésének ez a menete normális, hiszen a Lipótvárosban annak idején malmok voltak, a városból az ipari üzemek előbb-utóbb kiköltöznek, és helyettük civilizált környezet jön létre. Ezt hátráltatni helytelen.
Amit ide terveznek a Duna-partra, az egy ősztől tavaszig zúgó, zajongó gázturbina, 22 méter magas gépházzal, 30 méteres hővisszanyerő kazánnal és egy 121 méter magas kéménnyel. Ez a Duna-parti látképbe majd erősen belezavar.
Itt a régi épületek olyanok – elég csinosan vannak megépítve –, hogy közé is elhelyezhető lenne, amennyiben egy kisebb erőművel kívánnák bővíteni a kapacitást. A világbanki kölcsön elnyeréséhez szükséges nemzetközi tendert azonban úgy írták ki, hogy senkivel nem egyeztették korábban, sem a tanáccsal, sem a polgármesteri hivatallal, sem az önkormányzattal. Elvi építési engedélyt sem kértek, pedig még egy bódé létesítéséhez is kell kérni, legalábbis manapság még kell. A 9 emelet magas épület, az óriási kémény – ha a szerződés megszületik – megépítésére a szerződés nyertese jogosult lesz.
A tenderkiírás előzménye egy úgynevezett műszaki terv volt, és ez egy bizonyos gyártmány adataiból indul ki. Ez az összes hasonló gyártmány közül a legnagyobb méretű. Ezért ennél indokolható, hogy az erőmű területének part menti részére kívánják helyezni, mert másutt aligha fér el. Jó lenne, ha kisebb gyártmányt alkalmaznának, akkor elférne.
Az engedélyezés, az egész módszer nagyon hasonlít az eddigi rendszerekhez, az eddigi rendszerben alkalmazott módszerekhez. Tulajdonképpen azt szeretném tudni, hogy miért kell ezt így csinálni. Van-e értelme annak, hogy ilyen módon fejlesszünk valamit, amikor szerintem lehetne azt korszerűbben is csinálni, jobban is. Szeretném, ha a válasz esetleg arról szólna, hogy el vagyok maradva, nyitott kaput döngetek, mégsem így valósul meg, hanem jobban. Várom a választ. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem