KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDOLNA (MSZP)

Teljes szövegű keresés

KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDOLNA (MSZP)
KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDOLNA (MSZP) Igen, Elnök Úr, köszönöm.
Tisztelt Ház! A javaslatom arra vonatkozik, hogy a törvénytervezetek az érdekképviseleti szervek érdemi közreműködésével kerüljenek a törvényhozó testület elé. Amikor hasonló gondolat először felmerült és először került javaslatként a plénum elé, akkor a plénum elutasító állásfoglalásának az volt az indoka, hogy az érdekképviseleti szervezeteket a parlamenti állandó bizottságok saját belátásuk alapján is meghívhatják üléseikre, meghallgathatják a véleményüket, és ezért e kérdésben külön szabályozás nem szükséges. Ugyanakkor a tapasztalat azt bizonyítja, hogy ez a belátásos alapon történő meghívás nem, vagy csak ötletszerűen történt meg.
A különböző bizottságok más és más gyakorlatot alkalmaznak. Az ellentmondásos működés magának a törvényhozó tevékenységnek a hitelességét csökkenti, és képviselőtársaim is tapasztalhatják, hogy a meg nem hallgatott társadalmi szervezetek közvetlenül a képviselőket bombázzák észrevételeikkel és leveleikkel, amelyekre érdemi választ az esetek többségében nem is kaphatnak.
Javaslatom éppen ezért egy átmeneti szabályozást kísérel meg a Házszabály elfogadásáig. Engedjék meg, hogy azt is hozzátegyem, hogy ennek a javaslatnak és az átmeneti szabályozásnak csak és csupán akkor van értelme, hogy ha e kérdésben gyorsan tudunk dönteni. Mivel a Házszabály elfogadásának az elkövetkezendő hetekben nincsen realitása, a gazdasági törvényhozás 1990-es feladatait pedig nem lehet előkészíteni az érdekképviseleti szervezetek érdemi bekapcsolása nélkül, ezért úgy érzem, hogy egy előzetesen formálódó egyetértésnek is a jele volt az, hogy a sürgősség kéréséhez minden parlamenti frakciótól kaptam támogató aláírást. Ezért kérem képviselőtársaim megértő döntését. Köszönöm a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem