GÁL ZOLTÁN, DR. (MSZP)

Teljes szövegű keresés

GÁL ZOLTÁN, DR. (MSZP)
GÁL ZOLTÁN, DR. (MSZP) Elnök Úr, nem tudom, ér-e ez a bejelentés annyit, mint amilyen zavart okoz egy hozzászólásban. (Elnöki közbeszólás: Elnézést kérek! – Taps a bal oldalon.)
Visszatérve tehát: a köztársasági megbízott jellege tisztázatlan. A törvény azt javasolja, hogy helyettesítését a hivatal vezetője gyakorolja, aki minden bizonnyal egy közhivatalnok jellegű pozíciót tölt be. Tehát itt is mutatkozik valamiféle ellentmondás.
Talán a legnagyobb hiányossága a törvényjavaslatnak: nem szól a köztársasági megbízott azon jogköréről, amely megítélésem szerint az egész államigazgatási szervezet szempontjából a leglényegesebb, nevezetesen, a dekoncentrált szervek munkájának összehangolásáról. Pontosabban: nem ad eszközrendszert erre a köztársasági megbízottnak. Az, hogy kijelöli ezeknek a szervezeteknek az illetékességi területét, egy fontos, jelentős hatáskör, de ehhez képest az összehangolást biztosító tevékenységében már kevésbé jelentős az, hogy véleményezi a dekoncentrált szervek vezetőit. Egyszerűen nincs eszközrendszere, hogy a köztársasági megbízott ezt az összehangolást elvégezze. Márpedig, ha végiggondoljuk, micsoda bonyolult struktúra alakul ki a megyei szinten, akkor ez a feladata és hatásköre a köztársasági megbízottnak rendkívül fontos lenne – amihez eszközrendszert kell párosítani. Egyébként írott malaszt marad az egész.
Azt tudnám befejezésül a tisztelt Országgyűlésnek ajánlani, hogy ne egyszerűen egy viszonylag rövid törvényt lásson ebben a köztársasági megbízott jogállásáról szóló törvényjavaslatban, hanem amikor dönt, gondolja végig, hogyan illeszkedik ez az egész közigazgatási rendszerbe, miként fogja befolyásolni a nagyobb, a tágabb struktúra kialakítását, és gondolja azt is végig, hogy mibe fog ez kerülni. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem