EÖRSI MÁTYÁS, DR. (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

EÖRSI MÁTYÁS, DR. (SZDSZ)
EÖRSI MÁTYÁS, DR. (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Amikor ez év tavaszán az Országgyűlés először összeült, javában folyt az ország kirablása. Ezért az Országgyűlés egyik első intézkedése volt – legalábbis törvényben megfogalmazott intézkedése – az inkriminált törvényjavaslat, amely a földek forgalmát kívánta korlátozni, pontosabban: valamifajta társadalmi ellenőrzés alá helyezni.
Szeretném hangsúlyozni, hogy a törvényjavaslat, amelyet az Országgyűlés tavasszal elfogadott, elveinkkel ellentétes törvényjavaslat volt – hiszen mi sem állt tőlünk távolabb, mint hogy a föld vagy bármilyen más árucikk forgalmát újabb és újabb engedélyekhez kössük, újabb és újabb nehézségeket támasszunk. Annak ellenére, hogy ez a törvényjavaslat elveinkkel ellentétes volt, mégsem kell, hogy szégyenkezzünk miatta, hiszen az Országgyűlés megállította az állami földeknek a pazarló – vagy tán még ennél súlyosabb szóval is lehetne illetni, hogy milyen – átjátszását.
Úgy vélem, az önkormányzati választások befejeződésével a politikai rendszerváltás befejeződött. A politikai rendszerváltást követően itt az ideje, hogy az Országgyűlés megkezdje a gazdasági rendszerváltást. Ezért, ha el is ismerjük, hogy a tavasszal elfogadott, földforgalmat korlátozó törvények egy bizonyos mértékig romboló törvények voltak – hiszen újabb akadályt jelentettek –, ideje elkezdeni a rombolás helyett a gazdasági élet felépítését.
Úgy vélem, a napirendre tűzést alátámasztja a tavaszi törvények indoklása is, amely azt tartalmazza, hogy ezeket a törvényeket az Országgyűlés átmeneti időre, az önkormányzati törvény hatálybalépéséig kívánta bevezetni. Márpedig ez bekövetkezett, ezért úgy gondolom, célszerű lenne, ha az Országgyűlés legalábbis megfontolhatná egy vitában, hogy nem volna-e célszerű ezeket a törvényeket hatályon kívül helyezni, és a piacgazdaság kiépítéséhez vezető úton a legnyilvánvalóbb akadályokat – mint újabb bizottságok, újabb engedélyek –, ezeknek az előírását eltörölni.
Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy vegye fel napirendre a törvényjavaslatot.
Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem